Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen vill minska vildsvinsstammen – möts av kritik. Foto: SVT

Jägareförbundet kritiska till regeringens vildsvinsutredning

Publicerad

Mycket pekar på att vildsvinstammen minskar. Trots det vill regeringen ta fram en plan för hur stammen kan minska ytterligare.

– Onödigt, vi knäckte vildsvinens tillväxt med mörkersikten, säger Anders Nilsson på Jägareförbundet.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge svar på hur vildsvinsstammen ska tryckas tillbaka ytterligare. I Sverige finns i dag upp emot 240 000 vildsvin, men det är en minskning från ett par år tidigare då man uppskattade att det fanns runt 300 000 vildsvin.

– Genom det här uppdraget vill regeringen snabbt få fram fler förslag på effektiva verktyg, däribland hur incitamenten till jakt kan öka, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Jägareförbundet kritiska

Men Jägareförbundet är kritiska till utredningen och menar att den är onödig eftersom man redan lyckats minska stammen. Enligt förbundet kom den stora brytpunkten 2019 när jägarna tilläts använda mörkersikten för att jaga vildsvinen.

– Sedan dess har populationen minskat stadigt, det ser vi i vår statistik, säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.