Mina Dennert arbetar med att motarbeta näthatet i sociala medier. Foto: Polina Ulianova/TT

#jagärhär får Anna Lindhs pris

Uppdaterad
Publicerad

Mina Dennert, författare och journalist från Göteborg.

Där har ni årets Anna Lindh-pristagare. Hon prisas för sitt arbete mot hat, kränkningar och falska nyheter via Facebook-gruppen #jagärhär.

SVT: Grattis!

 – Ja men precis, jag har ju vunnit Anna Lindh-priset!

SVT: Ja, vad innebär det, egentligen?

 – Det är naturligtvis en otrolig bekräftelse på att vi är på rätt väg. Att bli uppmärksammade av en så etablerad och prestigefull aktör känns fantastiskt.

Jobbar för mänskliga rättigheter

Priset delas årligen ut till en person eller grupp som arbetat eller arbetar i den mördade dåvarande utrikesminister Anna Lindhs (S) ”anda för demokrati och mänskliga rättigheter”.

Lena Hjelm-Wallén (S), ordförande i Anna Lindhs minnesfond, skriver i ett pressmeddelande att Dennert visat civilkurage och stärkt människor i att stå upp mot hot och hat.

”Detta är hela gruppens pris”

Facebook-gruppen #jagärhär som Mina Dennert skapat och som försöker förändra debattklimatet på socialamedier i Sverige har nu cirka 74.000 medlemmar. Syftet med gruppen är att låta fler få komma till tals genom att inspirera den ”tysta massan” att på sociala medier gå in och argumentera mot de som sprider rasism och alternativa fakta.

– Detta känns väldigt skönt, vi är ständigt utsatta för falska nyheter och försök till smutskastning mot oss själva, och får utstå en hel del kränkningar och påhopp. Detta är hela gruppens pris, vi måste hålla lågan brinnande, så att fler orkar kämpa. Den breda allmänheten måste förstå att dessa filterbubblor som skapas på nätet påverkar vår demokrati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.