• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Privat

Jakob tillverkar handsprit – och ger bort den

Uppdaterad
Publicerad

– Alla blir både förvånade och glada, säger Jakob Buregren.

Oron kring smittspridningen har länsat hyllorna från handsprit, så nu tillverkar han egen och lämnar ut den gratis till alla som behöver.

– Jag läste att det var slut på handsprit överallt och att läget var kritiskt med tanke på coronaviruset. Men, tänkte jag, handspriten kan väl inte bara ta slut? Det är ju bara sprit, berättar Jakob Buregren på Hisingen i Göteborg.

Jakob lekte med idén att själv producera handsprit. Han har en kylfirma och använder sprit för att transportera kylan till kyldiskarna på ICA, så han har vissa förkunskaper. Och från idé till handling var det inte långt. Han började ringa leverantörer.

– Det var bara att ta hem några 25-litersdunkar med bio-etanol. Jag använder ju sånt som köldbärare i mitt företag.

Blandar med vatten

Sedan blandade han ut spriten med vatten för satt få ner alkoholkoncentrationen till 60-70 procent, varefter han hällde i glycerin.

– En matsked per liter blir rätt bra. Det är bara att blanda det hela så är det färdigt sedan, berättar han.

Det började med att han fyllde på kompisars tomma handspritflaskor. Men behovet var större än så. Nästa steg var att ta med handspriten ut till kunder i butiker och restauranger. Äldreboenden och skolor har också fått.

– Alla blir både förvånade och glada. Men det blev ett sånt jäkla drag väldigt snabbt, så då luskade jag fram flaskorna. Jag fick dem från ett företag i Högsbo.

Enormt intresse

Från att ha varit en angelägenhet i närområdet i Lundby spred det sig till Facebook, varefter nättidningen Hela Hisingen snappade upp historien och skrev en artikel.

– Då blev det ytterligare en våg, säger Jakob Buregren.

Så här långt har han fyllt trehundra 25-centilitersflaskor med egentillverkad handsprit. Fast alla kanske inte är ute efter bättre hygien i första hand.

– Haha, ja, nu på fredagkvällen kom det faktiskt en pundare på moppe och ville ha en kvarting! Han fick en flaska, men jag sa till honom att man blir jättesjuk om man försöker dricka det. Jag tror han förstod det...

Bra investering

Hittills har produktionen kostat Jakobs företag närmare tiotusen kronor, och han tycker det är väl investerade pengar.

– Ja, detta är så roligt att göra och jag tror att det leder till något slags goodwill också. Det är mitt företag som har bekostat detta, och jag tror att en god gärning som denna inte missgynnar mig på något sätt.

Handsprittillverkningen har inte bara kostat honom pengar utan mycket jobb också.

– Ja, det är det största problemet. Jag lägger all min vakna tid nu på att hämta material, producera handsprit och lämna ut flaskorna. Det är stressigt – men kul! 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.