Jakttornsmordet i Vångadal

Uppdaterad
Publicerad

Något mordvapen har inte hittats och för polisen är mordet fortfarande en gåta.

I oktober 2006 hittas den 69-årige mannen liggandes på rygg, på marken vid sitt jakttorn i byn Vångadal utanför Knäred i Halland. Det var jaktkamraten i tornet några hundra meter bort som larmade SOS efter att han inte fått kontakt med 69-åringen via sin kommunkationsradio.

– På eftermiddagen fick jag beskedet och när jag kom hit var krimjouren och polisens tekniker redan på plats, säger Lars Hamrén som då var polisens spaningsledare men som nu är pensionerad.

– Det var uppenbart att han blivit utsatt för kraftigt våld.

När Lars Hamrén visar SVT Hallandsnytt platsen berättar han om hur det 2006 var ett kalhygge. Där jakttornet en gång stod ligger det idag bara några pinnar kvar och området är bevuxet av sly och träd. Jägarens vapen har aldrig hittats men det var inte det som var mordvapnet.

Polisen vill inte kommentera vilket mordvapen som använts, men det finns uppgifter om att det ska ha rörts sig om en yxa.

Polisen dök i sjön

När Hallandsnytt är i området där jakttornet en gång stod träffar vi en granne och tidigare kamrat till offret. Han tror inte att mördaren var ute efter offrets vapen.

– Nej, jag tror att det var någon som hade ont öga till honom. Han brukade själv aldrig går ner från tornet. Så därför måste det vara någon han kände., säger Sten Björk.

Polisen dök i sjön i området, gjorde över 100 förhör och knackade dörr i områden långt utanför Vångadal utan att lösa mordgåtan.

Enligt Lars Hamrén rörde sig koppartjuvar i området 2006 men polisen hade svårt att säkra spår i terrängen.

– Det kan vara tillfälligheter som gjort att någon dykt upp här med ont sinne eller kanske påverkad av något.

Hur ser du på chanserna att lösa det här fallet?

– Det kan ju vara flera som varit här. Med tiden spräcks även de starkaste vänskapsband. Det kan göra att någon säger något till polisen som gör att vi kan föra utredningen vidare.

Idag jobbar inte polisen aktivt med fallet men då preskriptionstiden för mord avskaffats är förundersökningen inte formellt avslutad. Polisen hoppas fortfarande få in tips som kan leda dem vidare.

Både Lars Hamrén och den mördade mannens kamrat tycker att det är sorgligt att ingen gärningsman har hittats.

– Man tänker ju på att den som har gjort det här får gå fri. Han måste åka dit, säger Sten Björk.

De senaste 25 åren finns det sju olösta mord i Halland.

2010: En man hittas död i sitt nedbrunna hem i Hylte kommun. Polisen hade länge en huvudmisstänkt, men misstankarna mot den personen har inte gått att styrka. Inget åtal har väckts.

2008: En polsk lantbrukare anmäls försvunnen. Senare hittades han nedgrävd vid Strömma kvarn utanför Tvååker. En man stod åtalad för mordet men friades i tingsrätten 2011.

2006: En 69-årig jägare hittas dödad nedanför sitt jakttorn i Vångadal utanför Knäred. Jaktvapnet är borta och polisen har haft svårt att säkra spår i skogen runt tornet.

2004: En man i 50-årsåldern skjuts till döds i sitt företags lokaler i Halmstad. Hustrun överlever trots att hon skjutits i huvudet. Efter att ha stulit runt 40 000 kronor försvinner mördarna i en bil.

1999: En man hittas död i Ätran. 38-åringen var asylsökande från Ryssland och enligt polisen har han dödats och kastats i vattnet.

1996: På en parkering i Trönninge hittas en man från Halmstad död i bagageutrymmet på sin bil. Mannen har dött av kraftigt yttre våld. En man stod åtalad för mordet men friades i både tingsrätt och hovrätt.

1990: I Onsala finner ett hemtjänstbiträde en äldre man och hans rullstolsburna hustru dödade i deras hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olösta mord i Halland

Mer i ämnet