Foto: SVT

Nytt besked: Jämställdhetsmyndigheten kan bli kvar

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhetsmyndigheten med säte i Angered fick börja förbereda sig för nedläggning när M och KD:s budget röstades igenom i höstas. Men nu kan den bli kvar ifall den nya överenskommelsen mellan S, MP, L och C klubbas igenom. Det uppger MP.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin skriver på Twitter att en av framgångarna med förslaget till den nya överenskommelsen med S, L och C är att den nya Jämställdhetsmyndigheten kommer räddas. Det bekräftas av riksdagsledamoten och Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

– Det kommer att komma med i ändringsbudgeten i vår om uppgörelsen godtas, säger hon.

Del i förhandlingarna

Enligt henne var det framförallt Miljöpartiet som drev frågan om att myndigheten skulle räddas när förhandlingarna med de andra partierna ägde rum.

– Men det är fyra partier i riksdagen som har sagt att de vill ha den kvar och tre av de partierna har varit med i förhandlingarna.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna har sagt att de var emot en nedläggning av myndigheten.

Fick ett år på sig

Jämställdhetsmyndigheten är lokaliserad till Angered i norra Göteborg och har ett 50-tal anställda. Den bildades den 1 januari 2018.

Som en konsekvens av att riksdagen i höstas röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag gjorde ett minskat anslag att myndigheten hotades av nedläggning, där de fick ett år på sig att avveckla verksamheten. I och med omröstningen i arbetsmarknadsutskott togs beslutet att finansieringen av myndigheten ska upphöra år 2020.

Blir kvar ifall partierna är överens

Men om de fyra partierna går med på det förslag till överenskommelse som finns mellan S, MP, L och C så kan alltså Jämställdhetsmyndigheten nu komma att bli kvar.

– Om vår ändringsbudget kommer att godtas, och om Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister, så kommer Jämställdhetsmyndigheten att räddas, säger Annika Hirvonen Falk.

Jämställdhetsmyndighetens generalsekreterare Lena Ag meddelar via sin pressekreterare Jane Isaksson att det är positiva signaler men att de vill avvakta med att kommentera uppgifterna i nuläget.

– Vi vågar inte ropa hej än, det kan hända mycket i helgen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.