• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Janne Josefsson jobbar på sin sin självbiografi – med hjälp av journalisten och författaren Mats Lerneby. Foto: Mats Lerneby

Janne Josefsson jobbar på boken om sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett köksbord på Åstol försöker Janne Josefsson med hjälp av journalistkollegan Mats Lerneby bringa ordning i ett myller av minnen.

– Det är som att jobba med en osorterad pusselkartong, säger Mats med ett skratt.

Om han lyckas lägga pusslet kan Janne Josefssons självbiografi finnas klar lagom till nästa bokmässa i Göteborg.

Den ursprungliga idén om en självbiografi kom från förlaget Mondial, och när man där föreslog att Mats Lerneby skulle hjälpa till var saken biff.

– Jag är bra på att snacka och så, men jag är inte den som sätter mig och skriver boken om mitt liv. Så när förlaget föreslog Mats blev jag glad, för vi har jobbat ihop tidigare, säger Janne Josefsson.

Mer omfattande

Sedan långt tidigare finns Stig Hanséns bok ”Janne Josefsson: älskad och hatad”.  Men den kommande självbiografin är tänkt att famna om så mycket mer.

– Ja, min bakgrund, varför jag blev den jag blev, olika reportage och varför de gjordes, vilket samhälle jag skildrade och varför, vad journalistiken har gjort med mig och vad jag lämnat efter mig, exemplifierar Janne Josefsson.

Han har påverkat svensk journalistik mycket – och journalistiken har påverkat honom.

– Jag ville bli journalist och jag blev journalist, och jag vet att jag gjort skillnad. Journalistiken har präglat hela mitt liv på gott och ont. På flera plan har journalistiken också drabbat familjen, bland annat för alla hot jag fått, säger han.

Vanlig missuppfattning

Enligt honom själv är den största och vanligaste missuppfattningen om honom att han alltid är arg och upprörd.

– Fast på senare år har jag varit med i andra program än Uppdrag Granskning, som Alla mot Alla och Let´s Dance. Då kanske folk har sett andra sidor också, hoppas han.

Mats Lerneby framhåller att berättelsen om Janne Josefsson också är berättelsen om det moderna Sverige, från folkhemmet och framåt.

– Janne började som journalist 1975 och jag är född 1972, så det är också historien om hela min barndom och uppväxt. och Jannes journalistiska gärning är en av anledningarna till att jag en gång blev journalist. Får man ett sånt här erbjudande är det klart att man tackar ja!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se journalisten Janne Josefsson visa en ny sida av sig själv och berätta om sina tankar kring framtiden i SVT-serien Från Hisingen till Casablanca som hade premiär i januari. Foto: Från Hisingen till Casablanca/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer