Foto: Janne Danielsson/SVT

Janne Josefsson slutar aldrig jobba

Uppdaterad
Publicerad

1987 skildrade Janne Josefsson hur en spårvagnsresa i Göteborg gick mellan skilda världar. 

– Jag ville att vi skulle se upp så att klyftorna inte blev för stora. Då var det skilda världar, men nu har vi hamnat på olika planeter, säger reportern som aldrig kan sluta jobba. 

I kvällens avsnitt av “Josefsson” blir det extra tydligt. 

Förra året pensionerades 67-åringen från SVT, och många vackra tacktal hölls. Men det känns snarare som om han har ökat takten sedan dess. För att sluta arbeta kan han inte tänka sig. 

– Nu jobbar jag för SVT som frilans, och skriver krönikor i Dagens Nyheter varannan lördag. Jag är friare nu och kan hoppa på sånt jag tycker är kul, säger han. 

Om något, tycker han att det är roligare att jobba än någonsin tidigare. 

– Det är en fascinerande tid vi lever i, och jag tycker fortfarande det är spännande att komma ut och träffa människor och skildra dessa saker. Det är därför jag inte kan sluta jobba, säger han. 

”Taggtrådens tid”

Ofta har han skildrat ett samhälle med växande klyftor; ett samhälle som mer och mer dras isär. Kvällens avsnitt av ”Josefsson” med titeln “Taggtrådens tid” är ett typexempel.  

Det handlar om två höghus i Kviberg i Göteborg. Båda byggdes för sextio år sedan. Det ena bestod av Poseidons hyreslägenheter, det andra av bostadsrätter. 

– I början var skillnaden inte så stor. Det var SKF-jobbare och folk från forna Jugoslavien och så vidare som flyttade in i båda husen. Bostadsrätterna var billiga då, berättar Janne Josefsson.

Samma fotbollslag till taggtråd

Husen hade både gemensam gård och samma fotbollslag. Men sedan hände något. Ett staket kom upp som delade upp gården. Sedan blev staketet högre. Och till sist blev det taggtråd. 

– Jag vill inte moralisera kring det,  utan så objektivt som möjligt ta reda på varför det blev så, säger reportern. 

En orsak han ser är att en del av lägenheterna hos allmännyttan har gått till så kallade sociala kontrakt, så att även människor med sämre ekonomi, missbrukare och flyktingar kan få lägenhet. Med tiden blev skillnaderna allt mer markanta. 

– Man ser också tydligt att allmännyttans lägenheter inte alls blivit renoverade lika fint som bostadsrätterna. På senare år har de som har bostadsrätter upplevt att deras egendom blivit vandaliserad av ungar från hyreslägenheterna. Motsättningarna har ökat.

Två sidor med argument

Janne Josefsson säger att han har förståelse för båda sidors argument, och att historien är en tydlig illustration. 

– Detta var Göran Johansson-land med SKF och Kortedala. Men den tiden är förbi. Det är socialdemokratins väljare här, det handlar inte om rika och fattiga direkt. Men man förmår inte hålla ihop det hela. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.