Visa alla (2)

Här landar JAS-planet på riksväg 44

På onsdagsförmiddagen övade Skaraborgs flygflottilj start och landning av Jas 39 Gripen på riksväg 44. Det var första gången på 20 år som övningen genomfördes på den här platsen.

Totalt beräknas det blir runt sju starter och landningar med Gripen-plan under onsdagen.

”Ljudet kändes i magen”

SVT Nyheters reporter Björn Alm fanns på plats under onsdagsförmiddagen.

– Det var så högt ljud att det kändes i magen när det lyfte.

Han uppskattar att det var runt 200 meter från det att planet tog mark till dess att hastigheten var i normal bilfart.

Eventuellt kommer det ske övningar även under torsdagen.

”Piloterna får skärpa sig”

Totalt är det 1.700 meter på riksväg 44 som stängs av mellan Grästorp och Lidköping i höjd med Häljestena.

– Övningen är ett sätt för att utveckla vår operativa förmåga. Vi ska öva på att försvara Sverige helt enkelt, säger John Lidman, som är kommunikationschef vid Skaraborgs flygflottilj.

– Piloterna får skärpa till sig extra mycket när de landar för att banan är så kort. Sedan är det väldigt roligt för dem att testa på med tanke på att skogen är så nära vägen, säger Johan Lindqvist som är ställföreträdande divisionschef och också finns på plats.

LÄS MER: Försvarsmaktens övning – att stänga vägen

Det var 20 år sedan ni gjorde den här övningen senast. Hur kommer det sig?

– Det är många delar som spelar in, som personal och ekonomi. Men nu när vi fokuserar mer på att skydda Sverige så har vi möjlighet att göra den här övningen igen. Tidigare har vi lagt resurser på annat.

Trafiken påverkas

Under onsdagen kommer vägen vara avstängd mellan klockan 09.00-15.00. Om det genomförs övningar under torsdagen så kommer vägen vara avstängd mellan 09.00-12.00. Trafiken kommer att ledas om via Häljestenavägen, som går parallellt med riksväg 44.

– Vi har upprättat ett skyddsobjekt runt vägen. Ingen får vistas på vägen eller 35 meter runt den. Det gör vi för att varken allmänheten eller vår personal ska skadas. Vi kommer ha bevakningspersonal som ser till att området hålls fritt, säger John Lidman.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer