Kommunalrådet beklagar sig över att vinden ligger på från norr. Dit vi ska har blåsten fritt spelrum. Han visar oss ut på en åker i utkanten av Mariestad. Långt borta rullar lastbilarna på E20. Från vår position ser de ut som leksaksbilar. Så stort breder åkern ut sig framför oss.
– Det är i detta området vi har tänkt att erbjuda marken för batterifabriken, säger Johan Abrahamsson och slår ut med ena armen.
Ändå utgör åkern inte ens hälften av marken som är tänkt för fabriken. Totalt handlar det om 200 hektar.
– Storleken är gigantisk. Det är den största etableringen jag hört talas om, säger Johan Abrahamsson.
Skulle påverka hela regionen
Det är drömmen om en fabrik för 40 miljarder kronor. Flera orter i Sverige och Finland kämpar om att få bli platsen för Europas största fabrik för litiumbatterier. En etablering som sägs skapa 2.500 nya jobb.
– Det är en av de största etableringarna på 100 år. Det skulle inte bara ha betydelse för oss i Mariestad och Skövde utan det är viktigt även för Västsverige och Sverige, säger Katarina Jonsson (M), kommunalråd i Skövde.
I kampen om att få fabriken har Mariestad och Skövde slagit sig samman. Nu är de tio utvalda platser som är kvar i matchen. Kommunalråden ser själva en styrka i att kommunerna samarbetar och kompletterar varandra. I Mariestad finns mark. I Skövde högskola.
Stora risker
Men batterifabriken har också av Energimyndigheten beskrivits som ett projekt med betydande affärsmässiga risker. Till exempel saknar företaget Northvolt i nuläget de miljarder som krävs för att bygga jättefabriken. Men risker är inte något som Katarina Jonsson vill fokusera på i nuläget.
– Vi ser ju det här som en enorm möjlighet, säger hon.
För att hitta sig en plats åt sin fabrik har Northvolt ställt frågor till de intresserade kommunerna. Det rör sig om frågor om industri, infrastruktur och arbetsmarknad på orterna, men även vilken möjlighet det finns för stöd för etablering på föreslagna fastigheter.
– Det är ju ingenting en kommun kan göra. Vi kan ju inte gå in och stödja en enskild näringsidkare utan det handlar om att vi ska hitta varandra i priset för markförvärv, säger Johan Abrahamsson.
Så priset är en förhandlingsfråga?
– Priset är en förhandlingsfråga.
Kan få rabatt
Hur mycket är ni beredda att sälja marken för?
– Vi kommer att träffa dem och det kommer bli en förhandling och så får vi se om vi hittar varandra. Men det försätter jag att vi gör.
Får de någon rabatt?
– Mängden mark talar för en rabatt. Men självklart kommer vi att hållas inom de regler och riktlinjer som finns.
I Västsverige är även Göteborg en av kommunerna som fortfarande är med i kampen om batterifabriken. Efter sommaren väntas beslut om var fabriken hamnar.