Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Igår obducerades den åtta meter långa brugden som hittades död i Göteborgs skärgård. Foto: Björn Källström

Forskaren: ”Jättehajens död ett mysterium”

Uppdaterad
Publicerad

Brugden som räddades av frivilliga öbor på Styrsö för ett par veckor sedan har nu hittats död utanför Vrångö. Björn Källström på Göteborgs marinbiologiska laboratorium, säger att det är oklart vad den har dött av men att det inte – som han först trodde – var på grund av plast i magen:

– Magen var helt tom, säger han.

Den 26:e september dök en brugd upp i en grund vik vid Styrsö. Det visade sig senare att den stora hajen, som är världens näst största fiskart, hade gått på grund.

Nu har en åtta meter lång brugd hittats död i Göteborgs skärgård, strax utanför Vrångö och allt tyder på att det rör sig om samma brugd, och igår obducerades den. 

– Vi tog flera prover, hudprover, muskelprover och leverprover. Levern på den här typen av hajar är gigantisk, nästan en fjärdedel av hela hajens innanmäte, så man kan ju misstänka att den kan ha dött på grund dött av miljögifter, men vi vet inte, säger Björn Källström på Göteborgs marinbiologiska laboratorium. 

Magen var helt tom

Brugden, som är världens näst största fisk och tillhör arten hajar, kan bli upp till 13 meter lång och väga 7 ton. Den tros ha en livslängd på 50 år och är planktonätare och gör långa vandringar på 200-1000 meters djup. Ett möjligt växande problem hos dem är plast i magen – något som man också hittat bland valar. 

– Men magen var helt tom på den, säger Björn Källström. Så än så länge så är det ett mysterium. Vi vet helt enkelt inte. Och jag är tveksam till om vi någonsin får veta vad den dog av, säger Björn Källström.  

Får ligga kvar

En privatperson ska ha hittat brugden i söndags i vattnet utanför Vrångö, där den nu får ligga kvar. Den låg död på grunt vatten, på en meters djup. För att göra en mer noggrann obduktion, skulle man behöva ta upp den på land. Men på grund av Hajens storlek, gjordes bedömningen att detta skulle bli ett alldeles för stort jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer