Skulpturen Anna på Tjörn är en av världens största Foto: Jakob Eidenskog/SVT

Skulpturen Anna är 14 meter hög

Uppdaterad
Publicerad

Gigantisk, suggestiv och tankeväckande. Nu är en av världens största skulpturer på plats på Tjörn.

– Förhoppningen är att hon ska få betydelse och sprida energi, säger Peter Lennby, projektledare för Skulptur i Pilane.

Det är på det högsta berget i skulpturparken Pilane på nordvästra Tjörn som det 14 meter höga kvinnohuvudet nu intagit sin position. Verket heter Anna och är gjort av den världskände spanske konstnären Jaume Plensa, vars skulpturer finns att beskåda världen över men även i Göteborg och Borås. Enligt Peter Lennby är Anna ett av världens största konstverk och skapat specifikt för Pilane.

– Det här blir sommarens landmärke och kommer synas på långt håll, från Marstrand i söder till Skaftö i norr, säger Peter Lennby.

Arborist monterade

Verket har nyligen transporterats från Barcelona för att vara helt färdigmonterad i Pilane lagom till helgen då skulpturparken öppnar för säsongen. Anna består av glasfiber och marmorpulver och har monterats på en 20 ton tung plint för att klara den hårda vinden på Tjörn. Installationen var speciell och skulpturparken var tvungna att anlita en arborist, alltså en person som beskär träd och är van vid höga höjder, för att få huvudet på plats.

– Det behövdes för att få fast muttrarna på sista delen högst upp på huvudet, säger Peter Lennby.

Skulpturparken som ligger vid Pilane gravfält firar tioårsjubileum i år och en övergripande tematik för årets utställning har blivit det njutbara.

– Vi är historiskt i en ganska jobbig tid med flykt och terror och har ett ökande behov av att samlas kring det njutbara, utan att glömma det som finns utanför, säger Peter Lennby.

Kysstes intensivt

Han berättar att det härom dagen satte sig ett par nedanför konstverket som genast började kyssas intensivt. Eftersom installationen inte var klar gjorde det honom först irriterad innan han insåg att det kanske hände under påverkan av Anna.

– Jag är ganska van av att konstverk berör och det här är egentligen det bästa betyget man kan få. Så jag har ändrat mig till hundra procent.

SVT träffade Jaume Plensa förra året när han ställde ut några av sina verk i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.