Jesper Söder kom hem från Syrien i början av juli efter att ha stridit några månader med kurdiska YPG. Foto: SVT

Jesper strider med kurdiska gerillan

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Söder från Trollhättan är en av svenskarna som skadats i krig. Han strider med den kurdiska gerillan mot Islamiska staten. Han är övertygad om att det finns ett mörkertal kring hur många svenskar som befinner sig i konflikten.

Jesper Söder kom hem från Syrien i början av juli efter att ha stridit några månader med kurdiska YPG.

Han var nära att mista livet när en mina exploderade.

– Jag fick splitterskador i ansiktet och i ena armen. Jag fick splitter i ena ögat och skadade min hörsel, berättar han för SVT Nyheter Väst.

Vi möts vid en vacker utsiktsplats över Göta älv, utanför Trollhättans centrum.

Jesper Söder berättar hur en nära vän hamnade mellan honom och minan. Det räddade hans liv men tog kamratens.

– Jag fick vård för mina skador på plats. Här hemma har jag inte sökt sjukvård.

”Har pågått länge”

När Jesper Söder hör om SVT Nyheter Västs siffror över antalet krigsskadade som vårdats på svenska sjukhus blir han inte särskilt förvånad.

– Det här har pågått längre än vad folk tror. Bara för att det finns datum för när kriget officiellt startade så betyder inte det att det inte förekom strider innan dess, säger han.

Söder nämner svenskar som tidigt reste ner för att strida med Fria Syriska armén, som i början av kriget hade hjältestatus då de sa sig slåss för demokrati och mot diktatorn Bashar Al-Assad.

Stora delar av den armén är nu krossad eller en del av Islamiska staten.

– Det var också många svenska medborgare som tidigt stred med mindre radikala grupper, innan IS kom. Sedan har vi de svenska kurderna och svenska medborgare som rest till Irak.

Vill återvända

Jesper Söder är övertygad om att Säpos siffror, att upp till 300 svenskar har anslutit sig till jihadistgrupper, är i underkant.

– De nämner ju bara siffror som de är säkra på.

Han tror också att antalet svenskar som befinner sig i krig kommer att öka framöver.

– Det kommer att bli fler som tar upp kampen mot Islamiska staten. Ta andra världskriget, vi säger alltid att varför stoppade ingen kriget innan det var för sent. Nu har vi chansen, jag tänker vara med och stoppa IS innan det är försent.

– Men det är viktigt att komma ihåg att IS är terrorister och att de inte representerar islam. Svenskarna måste förstå det att det är Islamiska staten vi måste stoppa, inte muslimerna, säger han.

Jesper Söder kommer att återvända till fronten inom kort. Den här gången ska han ansluta sig till den kurdiska gerillan i Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.