En man använde Jimmys personnummer när han blev gripen av polisen. Foto: Pontus Lundahl,TT / Privat

Jimmy misstogs för rattfyllerist: ”Känns för jävligt”

Uppdaterad
Publicerad

En man i Västra Götaland använde Jimmys personnummer när han blev gripen av polisen.
– Jag riskerade att förlora mitt körkort och mitt jobb, det känns för jävligt, säger Jimmy Eriksson.

Jimmy Eriksson från Göteborg fick under förra veckan hem en orosanmälan från socialtjänsten gällande hans barn. I brevet stod det att en tid var bokad för möte då han blivit omhändertagen enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer).

Han förstod inte vad det handlade om och kontaktade socialtjänsten. Då fick han veta att han var misstänkt för rattfylleri.

I själva verket så var det en bekant han inte träffat på flera år som åkt fast för rattfylleri men som uppgett Jimmys personnummer när polisen gripit honom.

– Jag tog ledigt från jobbet och åkte till polisstationen och frågade vad det var frågan om, där träffade jag förhörsledaren som direkt sa att jag inte var samma man som de förhört, säger Jimmy.

Körkortet spärrat

Eftersom Jimmys körkort dragits in i samband med händelsen hade han utan att veta om det kört olovligt sen i slutet av april.

– Jag riskerade att förlora mitt körkort och mitt jobb för att två poliser säger sig ha tagit mig när det i själva verket var någon annan, säger Jimmy.

”Ska inte behöva hända”

Enligt polisen hade mannen som greps inte någon legitimation. När han uppgav personnumret jämförde polisen honom istället med passbilden som fanns i registret. Polisen uppfattade att det var samma person på bilden.

Han ska också ha haft privata uppgifter om Jimmy som gjorde att polisen uppfattade honom som trovärdig.

– Det är olyckligt och sådant här ska inte behöva hända, säger Stefan Gustafsson, lokalområdeschef vid polisen.

”Ovanligt att det sker”

Enligt Gustafsson är det ovanligt att sådant här sker.

– Vi identifierar ju tusentals människor varje år och det är en handfull ärenden så länge jag jobbat som jag känner till där liknande saker har hänt. Oftast är det ju någon som använder ID på en person som de känner och känner till information som adress, telefonnummer och så vidare, säger Stefan Gustafsson.

Ytterligare brott

Mannen som utgav sig för att vara Jimmy kan ha gjort sig skyldig till ytterligare brott då han uppgett falsk identitet.

– Vad jag vet så är den personen som greps nu identifierad och kommer att utredas, säger Stefan Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer