Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Youtubestjärnorna från JLC, en före detta husägare eller två hantverkare – vem har rätt till guldet värt drygt sju miljoner kronor? Foto: Claudio Bresciani/TT, polisens förundersökning

JLC-duon i strid om guldtackor – värda flera miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Youtubestjärnorna från JCL, en före detta husägare eller två hantverkare – vem har rätt till guldet värt drygt sju miljoner kronor? Nu har en rättslig strid inletts efter att 14 kilo ädelmetaller hittats i ett dolt utrymme på en vind i Mölndal.

En onsdagsmorgon i oktober anlände hantverkarna till humorduon Lucas Simonssons och Carl Démans nyinköpta hus i Mölndal. I huset skulle badrum och kök rivas ut och taket bytas ut – men när hantverkarna började riva ut en hylla på vinden gjorde de en oväntad upptäckt, något GP var först med att rapportera om.

”Vi kollade vad det var och blev chockade och nervösa”, säger en av hantverkarna i förhör med polisen.

I ett dolt utrymme under en grön filt låg flera förvaringslådor innehållande tio kilo guld i 23 karat och fyra kilo platina. Totalt uppgår ädelmetallernas värde till drygt 7.3 miljoner kronor – en halv miljon mindre än vad humorduon från Göteborg köpte huset för.

Utreddes som grovt penningtvättsbrott

Det var i augusti som Carl Déman tillsammans med Lucas Simonsson gav sig in i fastighetsbranschen när de startade bolaget Didder och Dadder AB. I polisförhör berättar Carl Déman att de köpte huset i Mölndal i slutet av augusti, för att sedan renovera och hyra ut det.

Hantverkarna överlämnade fyndet till polisen som startade en brottsutredning gällande grovt penningtvättsbrott – men utredningen lades snabbt ned.

Den förre husägaren uppger i förhör med polisen att han ärvt huset av sina avlidna föräldrar, och menar att guldet tillhörde dem. Som bevis har han lagt fram en guldtacka han hittat bland sin mammas tillhörigheter – från samma serie som de tackor som hittades på vinden.

Tvisten avgörs i Göteborgs tingsrätt

Men också de nya husägarna – Lucas Simonsson och Carl Déman – och hantverkarna gör anspråk på ädelmetallerna.

I början på veckan skickade humorduons fastighetsbolag en begäran till tingsrätten om att få beslaget prövat i rätten. Nu ska tvisten avgöras i Göteborgs tingsrätt.

SVT har pratat med förre husägaren som valt att inte uttala sig om händelsen. SVT har sökt Carl Déman och Lucas Simonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.