Högskolan Väst vill få fler lärarstudenter att stanna med en så kallad arbetsintegrerad utbildning där de jobbar, och får lön, under studietiden. Foto: Pressbild Högskolan Väst/Jonas Ekströmer/TT

Jobb under plugget ska locka fler lärare

Publicerad

Högskolan Väst tar nya grepp för att lösa lärarbristen. Från och med i höst garanteras lärarstudenterna jobb i skolan – samtidigt som de studerar. – De får lön för sin lärartjänst och kan omsätta sina teoretiska kunskaper direkt i skolans värld, säger Christina Halvarsson, programansvarig vid Högskolan Väst.

Till hösten gör Högskolan Väst om lärarutbildningen för årskurs 4-6. Förutom sin egen tid i skolbänken kommer studenterna att jobba deltid som lärare. Upplägget innebär att de blivande lärarna spenderar två dagar i veckan på högskolan, resten av tiden undervisar de på en skola med stöd av handledare.  

– Det här är ett sätt att hitta vägar för att lösa bristen på lärare. Men också ett sätt att få studenterna att stanna på utbildningen. Det är en kombination, säger Christina Halvarsson, programansvarig för grundlärarprogrammet vid Högskolan Väst.

Ska få studenter att stanna kvar

Den nya utbildningen, som ersätter den tidigare fyraåriga utbildningen, är fem och ett halvt år lång och ger behörighet i svenska, matematik, engelska, NO och teknik. Totalt erbjuds 35 platser. 

Förutom att eleverna får lön under utbildningen kommer de också ut i arbetslivet med flera års arbetserfarenhet, säger Christina Halvarsson.

Samarbete med kommunerna

– Kopplingen mellan teori och praktik blir bättre. Eftersom de är ute och jobbar varje vecka så får de med sig saker som de kan knyta till teorin och tvärtom.

Högskolan Väst har studerat liknande försök som har genomförts på Högskolan Dalarna, Karlstad universitet och på Mälardalens högskola. Där har förändringen lett till att söktrycket till utbildningarna har ökat. Samtidigt kräver den hårt jobb av studenterna som sammanlagt får en studietakt på 120 procent.

”Bra initiativ”

Utbildningen är ett samarbete mellan högskolan och tolv kommuner i Fyrbodal, samt en friskola, som kommer att anställda eleverna.

Melleruds kommun har erbjudit tre platser. Anders Pettersson, förvaltningschef vid kultur- och utbildningsförvaltningen, välkomnar samarbetet. 

– Det är svårt att rekrytera lärare på grund av den rådande lärarbristen i Sverige. Landsbygdskommuner har obehöriga lärare i större utsträckning än större kommuner då de ofta  ligger en bit från lärosätena. Det här ett bra initiativ och jag hoppas att det här utvecklas till fler årskurser än 4-6, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.