Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Svenska kyrkan kommer förändras och den kommer att vara organiserad på ett helt annat sätt i framtiden”, säger Johanna Wikberg. Foto: SVT

Nyvigda prästen Johanna: ”Lätt att vara cool präst”

Publicerad

Hittills i år har endast två personer blivit prästvigda i Göteborgs stift. En av dem är Johanna Wikberg som trots brist på präster och ett sjunkande medlemsantal ser ljust på sin och Svenska kyrkans framtid.

Stora pensionsavgångar har medfört prästbrist inom hela den Svenska kyrkan. Samtidigt är det färre som hoppar på den femåriga utbildningen och det blir allt svårare att rekrytera nya präster.

Johanna Wikberg, som i februari i år vigdes till präst, har redan fått förfrågningar från flera församlingar som vill anställa henne.

– Jag har förmånen att kunna välja och vraka. Att inte tacka ja till första bästa tjänst, utan fundera över vilken församling jag vill tjänstgöra i och vilken typ av präst jag vill vara, säger hon.

Färre nyutbildade präster

Mellan 2015 och 2019 vigdes mellan fem till åtta präster per år i Göteborgs stift. Och i år har hittills två präster blivit vigda, någonting som Jenny Rogstedt, stiftadjunkt och ansvarig för rekrytering i Göteborgs stift, önskar såg annorlunda ut.

– Vi önskar att det var fler. Eftersom att många går i pension ökar behovet av nya präster, säger hon.

”Svenska kyrkan kommer förändras”

Men Johanna Wikberg, som nu arbetar sitt första år som präst i Torslanda-Björlanda församling, ser inte med någon större oro på sin framtid som präst inom Svenska kyrkan.

– Det är en viss prästbrist och vi har ett sjunkande medlemstal, men det är helt i sin ordning för det är så samhället ser ut idag. Svenska kyrkan kommer förändras och den kommer att vara organiserad på ett helt annat sätt i framtiden, säger hon.

En anledning till varför färre söker sig till prästyrket tror hon handlar om de fördomar som finns kring prästyrket.

– Jag tror att det finns konstiga bilder kring vem som kan vara präst, men det finns präster i alla färger och former. Jag har märkt att det är lätt att vara cool präst. Man kan ha lite mönster på tröjan och så är man plötsligt väldigt cool.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer