Jonas Colting berättar han fått positiv respons från Boråsborna för att genomföra evenemanget. Foto: SVT

Jonas Colting vägrar ställa in Borås swimrun och Borås triathlon

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören Jonas Colting har vidtagit flera åtgärder för att corona-säkra Borås swimrun och Borås triathlon som äger rum nästa helg. Trots detta har polisen avslagit ansökan för evenemanget. Nu överklagar han till förvaltningsrätten och tänker trotsa myndighetens beslut.
– Vi vill få det här prövat, inte bara för vår skull, utan för hela idrottsrörelsens skull, säger han.

Hör honom berätta vilka åtgärder man vidtagit för att corona-säkra evenemanget i klippet ovan.

En dryg vecka före Borås Swimrun och Borås Thriathlon kom beskedet att eventen inte får genomföras på grund av corona-restriktioner. Men arrangören Jonas Colting menar att eventen är coronasäkrade, dels genom områdets storlek, men även genom de egna åtgärderna man tillfört. Han ser därför ingen anledning till att ställa in tävlingen trots att polisen sagt nej, något som Borås Tidning var först med att rapportera om.

”Otroligt provocerande”

Totalt handlar det om cirka 600 deltagare uppdelat på två dagar. Jonas Colting säger att restriktionerna som ligger till grund för beslutet är orimliga och ouppdaterade.

– Det är otroligt provocerande att vi ska behöva fightas för vår rätt att låta fler än 50 personer simma i en sjö, cykla på en väg och springa i skogen.

Evenemanget skulle ägt rum i maj men flyttades till september på grund av restriktionerna som kom under våren. Flera andra tävlingar runt om i landet har fått grönt ljus av polisen, men inte de två eventen i Borås.

– Vi vill få det här prövat, inte bara för vår skull, utan för hela idrottsrörelsens skull. och för svenska folkhälsa och för rättigheten att arrangera motionslopp på ett tryggt och ansvarsfullt sätt – som vi visar att vi gör, säger han.

Är det ansvarsfullt som arrangör att arrangera ett stort evenemang med många människor när vi är mitt i en pandemi?

– Jag tycker att det är väldigt ansvarsfullt att driva ett event och verksamhet som syftar till att uppmuntra till motion och träning. Och samlar folk i positiva sammanhang. Det här området är fyra hektar stort.

”Spelar ingen roll hur stort området är”

I sitt nej till att ge tillstånd till tävlingar Borås swimrun och Borås Triathlon stödjer sig polisen bland annat på ett beslut i Härnösands tingsrätt. I det fallet fick inte arrangören tillåtelse att hålla ett 4,2 mil långt maratonlopp för att det bröt mot regeln om max 50 personer per evenemang.

-  Det spelar ingen roll hur stort området är.  Det är max 50-deltagare per tillstånd vid start-, ban- och målområde, säger Clarence Oredsson, gruppchef på polisregion västs regionala tillståndsgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet