Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konstverket Nuet vid Hökälla på Hisingen i Göteborg. Foto: SVT

Jubileumsverket Nuet rivs – ett halvår innan jubileet: ”Absurt”

Uppdaterad
Publicerad
För tre år sedan uppfördes konstverket Nuet vid Hökälla på Hisingen i Göteborg. Det kostade staden 300 000 kronor och är en del i firandet inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Nu, ett halvår innan jubileet, skall det rivas för 80 000 kronor. Konstnären Jens Thoms Ivarsson tycker det är absurt.

Konstverket var en del av konceptet Land Art – en satsning av Göteborg & Co inför 400-årsjubileet.

Nuet är ett 14 meter högt utsiktstorn som reser sig över området Hökälla i SDN Norra Hisingen. Stadsdelen och Göteborg & Co är mycket nöjda med konstverket då man tycker det uppfyllt syftet, som var att uppmärksamma delar av Göteborg som hamnat i skymundan.

Skrotas innan 1 juli

Att konstverket nu skall rivas kan inte konstnären Jens Thoms Ivarsson begripa.

– Man har ju ändå gjort en ganska stor investering för att placera det här, säger Jens Thoms Ivarsson.

I klippet ovan hör du konstnären berätta mer om sitt verk och om att det ska rivas.

Innan den 1 juli skall Nuet vara borta. Men anledningen är ovanlig.

Stadsdelen Norra Hisingen upphör att existera den sista december i år när Göteborg minskar antalet stadsdelar. Det innebär bland annat att stadsdelen inte kan ansöka om förlängt bygglov för verket, eller ansvara för att driften för verket sköts.

Ingen vill ta över

Bengt Nilsen, utvecklingsledare för stadsplaneringen på SDN Norra Hisingen, har i ett halvår försökt få någon annan del av Göteborg att ta över ansvaret för Nuet, men ingen är intresserad. Därför ser han ingen annan möjlighet än att lägga ut 80 000 kronor på att riva det.

– Den hade säkert fortsatt att vara en tillgång för området, men stadsdelen har uttömt alla möjligheter att försöka få Nuet att stå kvar, säger Bengt Nilsen.

– Det känns ju absurt att riva det ett halvår innan Göteborgs 400-års jubileum. Jag tycker det är för jävligt om jag skall vara helt ärlig, säger konstnären Jens Thoms Ivarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer