Jubileumsparken vid Frihamnen ska präglas av mötet med vatten och bad enligt landskapsarkitekternas förslag. Foto: Skisser Topotek1/Landskapsgruppen

Jubileumspark nära bad och vatten

Uppdaterad
Publicerad

Badbar hamnbassäng, grönska och en mötesplats för alla ingår i förslagen om hur Jubileumsparken i Frihamnen i Göteborg kommer att se ut när den står klar 2021.

Tre olika arkitektteam har jobbat fram tre olika förslag till hur Jubileumsparken i Frihamnen ska gestalta sig i framtiden. På torsdagen presenterade de sina förslag på Bokmässan.

Team 1: Parklandskap

Atelier Le Balto och Mareld  föreslår ett parklandskap med nya våtmarker, trädplantering och nedsänkta trädgårdar som binder samman poolen och bastun med nya tillägg som gångstråk, utsiktsplatser och platser för urban lek.

Team 2: Hamnbassängen badbar

Topotek1 tillsammans med Landskapsgruppen fokuserar på parkens möte med vattnet. De förslår att hela hamnbassängen görs badbar genom naturlig rening med hjälp av växter. Badkultur ska även i fortsättningen vara en betydande del i Jubileumsparkens program både sommar- och vintertid, tycker detta team.

Team 3: Köket som mötesplats

Spridd, Lovely Landskap och Studio Elin Strand vill skapa en kretsloppspark för hela staden i nära relation till det omkringliggande samhället. De har särskilt fokus på parkens funktion för skolor, besökare, boende och verksamma samt lyfter fram köket som en viktig mötesplats och återkommande tema i utformningen av parken.

De tre teamens förslag kan likställas med tävlingsförslag. De ska nu bearbetas till stadens gemensamma förslag, som kommer att innehålla delar från de tre förslagen. Därefter inleder teamen sitt arbete med specifika utredningar, test på plats och detaljerat gestaltnings- och projekteringsarbete.

Byggnation av etapp ett av Jubileumsparken är planerad att starta under hösten 2017 och den etappen ska stå klar till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.