Suger julen? Då kan du prata med någon via Tjejjouren Västs chatt. Foto: SVT

Jullovet – en plåga för många barn

Publicerad

Alkohol och våld är de saker som oroar barnen som hör av sig till Tjejjouren Väst mest. Under jullovet är många dessutom hungriga eftersom de inte får någon skolmat, det enda lagade mål som många av dem får.

Runt 2 000 barn hörde av sig till tjejjouren Väst förra året för att få stöd som de inte kan få av sina föräldrar.

I år har samtalen varit ännu fler och allra flest hör av sig runt jul. Även i år håller tjejjouren därför öppet mellan jul och nyår.

– Samtidigt som vi bombarderas av budskapet att julen är en sådan fantastisk tid så växer en klump i magen hos många barn, säger Gabriella Graflund som är verksamhetschef på Tjejjouren Väst.

– Ofta dricker föräldrarna mer, våldet ökar i hemmen och samtidigt försvinner alla andra trygga vuxna som barnen har i till exempel skolan iväg på ledighet.

Viktigt att andra vuxna ser

Under resten av året har Tjejjouren Väst öppet sin chatt ett par timmar två gånger i veckan och samtalen förs av volontärer.

Mellan 18:e december och 1:a januari kommer chatten dock att bemannas varje kväll.

Jouren har också vädjat till de vuxna som jobbar med barn under terminerna och bett dem informera om de olika ställen som finns att vända sig till under lovet.

Men även andra vuxna kan göra skillnad. Till exempel att se ett barn i trappuppgången och säga hej kan göra stor skillnad för barnet, säger Gabriella Graflund.

– Det kan avgöra om barnet vågar ringa på och be om hjälp om det blivit riktigt jobbigt hemma.

Tjejjouren Väst:

Du som identifierar dig som tjej kommer i kontakt med tjejjouren Väst på www.tjejjourenvast.se.

Chatten är öppen 18-22, varje kväll från den 18 december till den 1 januari.

Det är vuxna volontärer som svarar. Du får prata om precis vad du vill och det går bra att vara helt anonym i chatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.