Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pernilla Slitebo älskar julen och tycker det är en magisk högtid. Därför har hon byggt sin egen julvärld. Foto: SVT

Julvärd i julvärld

Publicerad

Första advent och många tänder säkert det första ljuset och plockar fram sina julsaker, men Pernilla Slitebo utanför Älvängen tänder inte bara ljus. I 25 år har hon byggt upp sin egen julvärld i miniatyr.
– Nej, inte chans att jag slutar med det här, säger hon. Julen är en magisk högtid.

Hon bor i ett litet rött hus med vita knutar och snön har precis lagt sig. Det passar rätt så bra, för den här gången har hon valt att bygga sin julvärld i uterummet, och frosten finns som på beställning på fönsterrutorna. Förra året använde hon vardagsrummet, varmare, men tyvärr lite för litet...

Det finns över 100 hus i hennes landskap och mängder av figurer. Många rörliga, folk som åker skridskor, linbana och skidor. Men temat är jul, det är det ingen tvekan om. Snön, av bomull, ligger idylliskt överallt och en kyrka står i hörnet. I husen lyser det i varma färger. Det tar några veckor att få upp allting, men det är det värt tycker hon.

Det har inte varit någon jul du tänkt ”nej nu hoppar jag över i år”?

– Nej! nej, det finns inte, säger Pernilla Slitebo, julvärd i julvärld. Jag tänker ju så ibland, ”jag skiter i det i år” men så neeej, jag måste ha den där julkänslan, magin, måste kunna stå här och drömma mig bort i en egen liten fantasivärld.

Väcker mycket känslor

Vad får du för reaktioner?

– Herregud, ja det är blandade reaktioner, säger Pernilla Slitebo. Det är många besökare som gråter, och det är många som önskar att de var små och kunde krypa in i jullandet, och gå runt på gatorna.

Hade du dockskåp med mycket jultema när du var liten?

– Ja dockskåp, men nej det var inte mycket jultema då, men det var mycket smågrejor, jag har alltid gillat det som är litet.

Hur länge tror du att du kommer fortsätta med det här?

– Så länge jag orkar, och så länge jag har plats, eller så får jag väl bara bygga ut. För julen är en magisk högtid, och vi behöver ljus, kärlek och omtanke, säger Pernilla Slitebo och tänder det första ljuset på adventsljusstaken. Lågan fladdrar mjukt och i bakgrunden hörs Bing Crosby sjungande ”I am dreaming of a White Christmas”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer