Jason Diakité, även känd under artistnamnet Timbuktu är en av de medverkande. Bild ur filmen.

Kända svenskar tar ställning för kurder

Uppdaterad
Publicerad

Kända svenska politiker, artister och idrottsmän ryter ifrån i en kortfilm gjord av studenter. Man menar att det pågår ett massmord mot kurder i norra Syrien.

I en film gjord av studenter uppmanar kända svenska profiler omvärlden att göra något åt vad man beskriver som ett massmord mot kurder i norra Syrien. Bland annat talar Jonas Gardell, Lars Ohly (V), Fredrik Malm (FP), Özz Nûjen och Jason Diakité i filmen som visades vid 13-tiden på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

– Stoppa massmordet på kurder i Rojava, upprepar samtliga medverkande i videon som även ligger uppe på Youtube. Bland annat kritiserar man rebeller i Syrien kopplade till al-Qaida, som man hävdar våldtar kvinnor för att de är kurdiska, bränner människor levande och sprättar upp magar på blivande mammor. Enligt de medverkande nekas människor i norra Syrien mat, vatten och vård för att de är just kurder.

– Offren slits ihjäl, säger en upprörd Lars Ohly (V).

De medverkande uppmanar omvärlden att inte bara titta på och jämför situationen i Syrien med Förintelsen.

– Låt oss inte få ännu en tragedi att ångra, säger riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP) i videon. Till SVT Västnytt säger han att kurderna måste få sina rättigheter erkända och ges självstyre i området.

Står du bakom ett militärt ingripande i Syrien?

– Om omvärlden agerar militärt mot regimen i Syrien måste det finnas en politisk plan och stort internationellt åtagande för Syrien. Det saknas idag och därför är jag skeptisk till en militär insats, säger Fredrik Malm till SVT Västnytt.

Pîroz Încî är en av studenterna som står bakom filmen. Hon menar att det som pågår i norra Syrien borde ses som ett folkmord mot kurder.

– Jag hoppas kunna skapa debatt med filmen. Vi kommer även samla in pengar som ska gå till förnödenheter till de drabbade i området, säger hon till SVT Västnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.