”Våld, hot, droger. De senaste gångerna jag har varit där har det varit väktare inne på avdelningen”, säger Kari Viitanen. Foto: SVT

Drogförsäljning inne på Östra sjukhuset: ”Väldigt lockande”

Uppdaterad
Publicerad

Kari Viitanen har legat inne på Östra sjukhuset i Göteborg ett dussin gånger för avgiftning. Han berättar hur han flera gånger blivit erbjuden att köpa droger av andra patienter.

– Det är väldigt lockande – man är svag och utsatt, säger han.

Sjukhuset bekräftar att patienter för in droger och menar att det är mycket svårt att stoppa.

I klippet berättar Kari om när han blev erbjuden att köpa droger inne på Östra sjukhuset.

Kari Viitanen hymlar inte med att han är missbrukare. Han fastnade i ett drogmissbruk för femton år sedan, men de senaste åren har det varit alkoholen som varit problemet.

I början av nästa år ska avgiftningen på Stadsmissionen i Göteborg försvinna och en del av den vården kommer istället att bedrivas på Östra sjukhuset. Kari är starkt kritisk till detta. På sjukhusets beroendeavdelningar är miljön katastrofal, menar han. Han berättar hur det ibland varit slagsmål mellan patienterna.

– Våld, hot, droger. De senaste gångerna jag har varit där har det varit väktare inne på avdelningen, säger Kari Viitanen.

”Borde testa att dricka”

Enligt personal så är det ett fåtal gånger per år som väktare finns närvarande. Men ett tiotal personer som mejlat SVT är också kritiska mot miljön inne på avdelningarna.

– Ansvariga politiker borde testa att dricka en månad och sedan bli avgiftade. Man kan inte föreställa sig hur det är att vara missbrukare överhuvudtaget om man inte har varit i den världen, säger Kari Viitanen.

Jörgen Vennsten, chef för beroendevården på Östra sjukhuset, säger att det är svårt att stoppa droger från att komma in på avdelningarna.

– Vi är ju en vårdinrättning, inte kriminalvård eller polis, säger han.

Också på Stadsmissionens klinik för beroendevård tar patienter ibland med sig droger in på avdelningen. Men eftersom deras vård är frivillig väljer patienter med hög återfallsrisk ofta att skriva ut sig, uppger en anställd för SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.