John Tornblad regisserar filmen som utspelar sig på Vipeholm Foto: TT, SVT

Kariesexperimentet på Vipeholm blir film

Uppdaterad
Publicerad

De intagna Vipeholm ansågs vara ”sinnesslöa” och ”obildbara”. Myndigheterna ville veta hur karies uppkommer och därför fick barn och vuxna med funktionsvariationer obegränsad tillgång till sötsaker. Nu spelas det in en långfilm om kariesexperimentet på 1940-talet.

– Det är väldigt intressant hur man rättfärdigar något sånt här, regissören John Tornblad.

Se bilder från inspelningen – klicka på videon

Mellan 1935 och 1982 var Vipeholm utanför Lund hem för många tusen människor med olika former av funktionsvariationer. Men då kallades människorna för ”sinneslöa” eller helt enkelt för ”idioter”.

Nu har filmregissören John Tornblad tagit sin an att göra en film som utspelar sig på Vipeholm under det ökända kariesexperimentet.

– Jag minns när jag såg hur många tänder som var utdragna, det var första gången jag blev riktigt drabbad. När jag fick ta del av allt så var det tuffa veckor.

Kärlekshistoria

Inspelningarna har pågått i ett par veckor på Restad gård i Vänersborg. Man har låtit specialbygga sängar och iordningställt lokalerna för att efterlikna Vipeholm. Handlingen i filmen kretsar kring en kärlekshistoria mellan två av de intagna.

– Jag strävar efter historia där man känner med rollkaraktärerna. Därför har vi valt att följa de intagna och ta deras perspektiv. Sen följer man experimentet också, men kärnan är i kärlekshistorien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.