Karina Johansson opererades för en revbensfraktur – men kirurgen opererade fel revben. Foto: SVT

Karina har smärtor dygnet runt – efter sjukhusets miss: ”Hjälp mig”

Uppdaterad
Publicerad

Karina Johansson opererades för en revbensfraktur – men kirurgen opererade fel revben. Händelsen, som sjukhuset beskriver som katastrofal, har nu lett till att Sahlgrenska ändrat sina operationsrutiner. Tre år efter operationen lever Karina fortfarande med smärtor dygnet runt.

– Varje dag känner jag att jag inte kan leva och ha så här ont. säger hon.

Karina Johansson från Stenungsund bröt ett revben i februari 2016. I november samma år hade det fortfarande inte läkt och en metallplatta skulle då opereras fast på revbenet. Men plattan fästes på fel revben – fram istället för bak. Den togs senare bort men Karinas smärtor fortsatte.

– Sitta som fånge i sitt eget hem, ha värk 24 timmar om dygnet. Jag kan inte sitta och jag kan inte stå, då är det väldigt begränsat, säger Karina Johansson.

Karina upplever att smärtorna är i samma omfattning som innan operationen men när plattan satt fel hade hon konstant smärta där den satt under revbenet.

– Det är ingen som vet varför jag har så här ont och det känns som ingen vill hjälpa mig. Man pratar inte till mig direkt. Jag upptäckte själv misstankarna om att plattan satt på fel revben sommaren 2017, genom att läsa min egen journal, säger Karina Johansson.

Nya rutiner vid operationer

Efter händelsen införde Sahlgrenska år 2018 en ny rutin, där minst två läkare ska konferera innan det här typen av ingrepp utförs. I sjukhusets Lex-Mariautredning beskrivs händelsen som ”katastrofal” och man konstaterar att Karina drabbats av en allvarlig vårdskada.

– Precis varför det hände har inte gått att utreda, det var en läkare som hade goda intentioner men gjorde ett misstag. Att ha en konferens innan ska förhoppningsvis minska riskerna att enskilda personer gör liknande misstag framöver, säger chefläkare Jerker Isaksson.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har flera gånger påpekat brister i utredningen där man ansåg att Sahlgrenska inte har utrett händelsen i nödvändig omfattning.

En verksamhetstillsyn utfördes i juni 2018. Efter att sjukhuset kommit med kompletterande uppgifter bedömde IVO att åtgärderna har lett till ökad patientsäkerhet. Någon kritik har Sahlgrenska inte fått.

– Det är i enskildas klagomål som IVO kan rikta kritik, dock inte i Lex-Maria anmälningar där vår uppgift är att granska vårdgivarnas utredningar och bedöma att man har utrett händelsen i nödvändig omfattning, säger Kerstin Löjdquist, inspektör.

Lång process

Det dröjde nästan ett och ett halvt år innan man tog bort plattan från Karina Johanssons felopererade revben.

– När de väl konstaterar att plattan ska bort, så fick jag vänta en evighet. Jag vet inte varför de opererade bort plattan så sent, det är en fråga som jag skulle vilja få reda på, säger Karina Johansson.

– Varför det dröjde är för att det inte alltid är säkert att man ska ta bort plattan. Sen var det olika läkare som var inblandade och det var oklart vilket revben det var. Men den gjorde ingen skada där den satt. Man tar bort plattan om man har tilltagande smärta och värk, säger Björn Andersson, chefläkare.

”Jag kan inte leva och ha så här ont”

På Sahlgrenska ser man idag inte att det är motiverat med en ny operation på det skadade revbenet, utan hänvisar Karina till annan vård än kirurgi.

– Patienten ska naturligtvis omhändertas och om det är nödvändigt får man göra andra utredningar, säger chefläkare Jerker Isaksson.

Men Karina Johansson känner att hon inte får tillräckligt med hjälp från vården.

– Varje dag känner jag att jag inte kan leva och ha så här ont. Det spelar ingen roll vem som har gjort rätt eller fel, men hjälp mig. Jag vill bara känna att de gör allt i sin makt för att hjälpa mig, säger Karina Johansson.

SVT Nyheter Väst har sökt läkaren men inte fått svar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.