Såhär ska Karlatornet se ut när det står färdigt. Då blir det Nordens högsta byggnad. Foto: Serneke

Karlatornet blir ett år försenat

Uppdaterad
Publicerad

Prestigebygget Karlatornet på Hisingen i Göteborg blir försenat. Planen var att inflyttningen skulle ske under senare delen av 2021. Nu planeras det först till andra halvåret 2022.

– Projektet som helhet är unikt i Norden. Ett sådant projekt kan ta längre tid, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om Sernekes planer på att sälja byggprojeket. Under våren ska Serneke ha inlett en förhandling med en ny partner i projektet för en komplett finansiering av Karlatornet. Detta är enligt företaget orsaken till att tidsplanen för inflyttningen ändras till andra halvåret 2022.

– Vi går ut med en tidsplan som vi tror på och där vi inte behöver forcera. Vi vill alltid bygga så snabbt som möjligt. Men det viktigaste är att det blir bra kvalité och rätt uppfört, säger Ola Serneke.

Den förhandling som pågår med en internationell aktör beräknas bli klar under det tredje kvartalet.

– Nu är det slutförhandling.

Om den inte går i lås. Vad innebär det?

– Vi har alltid en massa olika alternativ. Det var ett antal parter som ville gå in i affären. Det står inte en ensam part där ute och väntar. Vi har haft flera parter med under resans gång.

Köpare har informerats

Karlatornet planeras att bli Nordens högsta hus. Skyskrapan ska bli 245 meter och innehålla 594 lägenheter. SVT har tidigare rapporterat om att bygget av Karlatornet gått på sparlåga.

Enligt Serneke ska drygt 80 procent av lägenheterna sålts. Köparna ska, enligt bolaget, ha informerats om förseningen.

– De flesta har skrivit på lägenheterna för flera år sedan. Utifrån det och projektets unicitet är inte ett års senare inflyttning en stor fråga. Sedan förstår jag att det kan finnas de som absolut måste flytta från sitt befintliga boende. Men vi tror att det är få som måste lämna sin lägenhet eller sitt hus innan 2022, säger Ola Serneke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.