– Det är frustrerande, framför allt för den omkomnes anhöriga, att förundersökningen lagts ner, säger Jonas Hamark, jurist på Arbetsmiljöverket, till Västnytt.
Ett tjugotal punkter finns på den lista med brister i säkerheten som Arbetsmiljöverkets undersökning konstaterat. Bland annat hade piloten flygförbud, helikoptern saknade all säkerhetsutrustning som krävs vid nödlandning på vatten och utbildningen som rörde övningen var bristfällig.
I höstas riktade justitieombudsmannen, JO, kritik mot åklagarmyndigheten i Skövde för att man inte inlett någon förundersökning.
Den förundersökning som senare inleddes lades ner, band annat med motiveringen att man inte kunnat konstatera att ett brott hade begåtts.
Även Arbetsmiljöverket, vars utredning i dag blivit offentlig, uppmanade åklagarmyndighet att inleda en förundersökning med brottsrubriceringen vållande till annan död.
Hamark anser att en rättslig prövning av ansvarsfrågan hade varit intressant av flera skäl.
– Det hade varit intressant att se om det, i en sådan komplex organisation som Försvarsmakten är, går att hitta en fysisk person som bär ansvaret.
Tre av de fyra besättningsmännen som befann sig ombord på försvarets helikopter från Boden lyckades ta sig ur den sjunkande helikoptern. Den fjärde, som fastnat i sin säkerhetssele, drogs med när helikoptern sjönk och omkom.