I arbetet med att få till ett nytt miljötillstånd har Karlstad airport lagt över 5,8 miljoner kronor på konsultkostnader. Foto: SVT

Karlstad Airport anlitade Front advokater – samma bolag som Göteborg stad stoppade

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad Airport har lagt miljontals kronor på advokattjänster i arbetet med nytt miljötillstånd, och de flesta fakturorna är från Front advokater. Samma bolag som Göteborg stad förra året stoppade alla affärer med.

– Vad som hänt i det här företaget Front i Göteborg kan inte jag uttala mig om, säger Mikael Lundström, styrelseordförande i Karlstad Airport.

Den advokat som hela tiden arbetat för Karlstad Airport är Malin Wikström. Hon var under konflikten med Göteborgs stad delägare i Front och under en tid även styrelseordförande i bolaget. Nu jobbar hon åt advokatbyrån Setterwalls.

Wikström vill i dag inte ge några kommentarer till SVT Nyheter utan hänvisar till Karlstad Airport.

Granskades i Göteborg – affärer stoppades

Göteborgs-Posten har i en lång rad artiklar granskat Front advokater och Göteborgs kommuns skenande kostnader för inköpta juridiska tjänster. Front har överdebiterat och tagit betalt för mer än de tjänster man utfört. Göteborgs stad stoppade under fjolåret alla affärer med Front.

Var detta ingenting som fick er att fundera eller reagera?

– Vi har tittat vad advokaten gjort för oss och gjort en rimlighetsbedömning och betalat, säger Karlstad Airports styrelseordförande Mikael Lundström.

Lundström säger vidare att han inte känner till exakt hur det gick till när advokaten Malin Wikström anlitades eftersom han tillträdde som ordförande senare.

Har inte attesterat fakturor

Karlstad Airports vd Camilla Sperling var heller inte anställd när arbetet med ett nytt miljötillstånd startade. Varken hon eller bolagets styrelseordförande har attesterat fakturorna.

Nu ska rutinerna ändras och Karlstad Airports vd ska själv attestera fakturorna. Bolaget ska också begära att fakturorna från och med nu specificeras med timredovisning och timpris.

Under torsdagen ska frågan om ett nytt miljötillstånd avgöras i mark- och miljööverdomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.