Foto: Google

Karta: Så övervakas du av Göteborgs stad

Uppdaterad
Publicerad

I dag har Göteborgs stad och de kommunägda bolagen nästan 150 tillstånd för kameraövervakning. Men snart kan de bli många fler. Just nu förbereds förslag som skulle kunna innebära 70-100 nya kameror i Göteborg. Kolla kartan nedan var du själv redan är – och kan komma att bli övervakad.

Redan i somras bad kommunstyrelsen alla stadsdelsnämnder i Göteborg om förslag på platser där övervakningskameror kan få ner brottsligheten och få människor att känna sig tryggare.

Nu har alla stadsdelar svarat. Totalt handlar det om 58 platser runt om i Göteborg som identifierats. Räknat i antal övervakningskameror kan det bli tal om mellan 70-100 nya sådana.

SVT Nyheter Väst har kartlagt de nuvarande kameraövervakningstillstånden och förslagen på nya kameror. I vår unika karta framgår alla nuvarande kameraövervakningstillstånd (i rött) som Göteborgs stad och de kommunägda bolagen har, och alla förslag på nya platser som ska övervakas (i svart). Kolla själv var du redan är – och kan komma att bli övervakad.

Ser du inte kartan? Klicka här.

Idag finns 144 kameraövervakningstillstånd. Många av dem vid arenor, skolor och parkeringshus. Om Göteborgs stads alla förslag blir verklighet kan det istället snart finnas över 200 tillstånd. Bland förslagen på nya kameror finns välbesökta gator som Kungsportsavenyn, Andra långgatan, och Järntorget. Men det finns också förslag på kameror vid promenadstråk, öppna ytor och busshållplatser.

Fakta: Om kartan

SVT Nyheter Väst har tagit del av länsstyrelsens databas över beslutade kameraövervakningstillstånd. Begäran skedde i slutet på januari, varför tillstånd kan ha tillkommit och återkallats sedan dess. Totalt handlar det om cirka 2.300 kameraövervakningstillstånd i hela Västra Götaland. Vi har därefter sorterat ut alla kameraövervakningstillstånd som tillhört Göteborgs stad och de kommunala bolagen.

För att få fram alla förslag till nya platser som kommunen vill övervaka så har vi begärt ut alla stadsdelsnämnders förslag som skickats till kommunstyrelsen. För att bli verklighet måste förslagen godkännas av länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.