23-åriga Josefine Steenari i Lindome planerar att bestiga Kebnekaise i sommar tillsammans med sina assistenter och ett par guider. Med på bilden är hennes personliga assistent Darja Frödeberg. Foto: SVT

Kebnekaise är hennes nästa mål

Uppdaterad
Publicerad

Hon är rullstolsburen sedan födseln och kommunicerar mest bara via ögonen. Men trots det så har äventyren och utmaningarna avlöst varandra för Josefine Steenari, och nu till sommaren är det dags för nästa – nämligen att bestiga Kebnekaise.

23-åriga Josefine Steenari tar emot oss hemma i huset i Lindome, ett par mil utanför Göteborg. Hon har fått våra frågor i förväg och har i lugn och ro kunnat besvara dem via sin laserpekare som sitter på hennes glasögon.

Med hjälp av sin

Josefine Steenare i Lindome kommunicerar med hjälp av en laserpekare som sitter på hennes glasögon. Foto: SVT

assistent visar hon bilder från några av hennes tidigare resor runt om i världen.

– Det som krävs är att jag har rätt personer omkring mig, som ser möjligheter när jag framför en idé, och inte bara säger; ”nej, det där går inte”, säger Josefine Steenari till SVT Nyheter Väst.

Hur ser du på att det krävs folk som ställer upp på dig för att du ska kunna genomföra det du vill?

– Det känns väldigt frustrerande ibland att jag är så beroende av andra. Helst skulle jag vilja vara aktiv på egen hand hela tiden.

Isvak och tandemflyg

Tidigare har hon bland annat åkt skicart, flugit tandenflyg och badat i isvak i Kåge utanför Skellefteå, vilket är ett av hennes livs roligaste ögonblick.

– Då fick jag en riktig lyckoruskick och allt det jag gör ger mig motivation att göra fler galna upptåg, säger Josefine Steenari.

I sommar

Med hjälp av laserpekaren pekar Josefine på bokstäver och formar ord och meningar. Foto: SVT

är det dags för nästa stora utmaning, nämligen att bestiga Kebnekaise.

– Att bestiga ett berg nämndes och jag har sett Kebnekaise på avstånd tidigare och undrat hur det skulle vara att komma upp dit.

Josefine fick sin CP-skada i samband med födseln, vilket innebär att all hennes viljestyrda motorik är utslagen. Utöver det så får hon sin mat via en PEG och hon har en del muskelkramer som orsakar smärta.

– Många tror att jag inte kan tänka när jag inte kan prata, och många pratar därför över huvudet på mig, vilket är jättetråkigt.

Den finska sisun

Till Kebnekaise kommer hon att ha med två assistenter och tre bärarlag med två personer i varje lag. Några av dem är tidigare assistenter och så guider från ett företag. Josefine har inte upplevt några svårigheter med att få folk att vilja följa med på det här.

– Flera av dem är äventyrliga själva så de tycker att det här är en rolig idé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.