Det var hösten 2020 som klimataktivister klättrade upp och kedjade fast sig i kranarna i råoljeterminalen i Lysekil. Foto: SVT

Kedjade fast sig vid Preems raffinaderi i Lysekil – nu döms sex klimataktivister

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivister klättrade upp och kedjade fast sig i kranarna i på Preems raffinaderi i Lysekil.

I domstol ville de frias på grund av klimatnödläge.

Nu döms samtliga för intrånget.

Det var under hösten 2020 som Greenpeace anordnade flera protester mot Preems dåvarande planer på att bygga ut raffinaderiet utanför Lysekil.

Vid ett tillfälle tog sig sex personer från Greenpeace in på raffinaderiets område och kedjade fast sig i kranar. Aktivisterna åtalades senare misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Under rättegången i Uddevalla tingsrätt ville klimataktivisterna frias och menade att de handlat i nöd och hänvisade till den akuta situationen för jorden.

Men tingsrätten menar att nödparagrafen inte är tillämplig.

”Omständigheterna har enligt tingsrättens mening inte varit av sådant slag att det har funnits utrymme för de tilltalade att begå brottsliga handlingar medhänvisning till nödrätten. De kan därför inte på den grunden gå fria frånansvar”, skriver tingsrätten i Uddevalla

Tingsrätten dömer nu samtliga sex personer för intrånget till 40 dagsböter, vilket motsvarar mellan 2000 och knappt 15 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.