Kenneth Gärdestad, vinnare av Orusts stora Evert Taube-pris 2017. Foto: Taubespelen

Kenneth Gärdestad får Evert Taube-priset

Uppdaterad
Publicerad

En lyriker i sin renaste form. Så beskrivs vinnaren av Evert Taube-priset 2017.
– Kenneth och hans bror har skapat musik som levt kvar genom flera generationer och är fortfarande aktuell, säger Birgitta Pettersson, som sitter i juryn.

Juryns motivering lyder bland annat följande: ”Årets pristagare är en lyriker i sin renaste form. Han har skrivit och varit med att skapa några av våra mest älskade låttexter. Hans författarskap finns i den sfär av odödliga textförfattare som exempelvis Evert Taube.

Hans texter är en stor del av den enorma framgång som hans broder rönte och det är en låtskatt som har en given plats i svensk musikhistoria.”

”Känns väldigt bra”

– Priset delas ut för författarskapet och det var ju Kenneth Gärdestad som skrev texterna medan Ted skrev musiken. Han och hans bror har skapat musik som levt kvar genom flera generationer och är fortfarande aktuell. Så detta känns väldigt bra, säger Birgitta Pettersson.

Priset är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen och riktar sig till lyriker som skriver i Evert Taubes anda.

Håkan Hellström tidigare vinnare

Priset delades ut första gången 2011 till Ulf Lundell. De andra pristagarna är Eva Dahlgren, Håkan Hellström, Peter Lemarc, Veronica Maggio och Mauro Scocco.

Kenneth Gärdestad har skriftligen skickat ett tack till juryn:
”Jag vill framföra ett stort tack för priset. Jag är djupt hedrad och inte så lite smickrad över att få ett erkännande i Evert Taubes namn. Att det skrivna ordet betydelse lyfts fram i ett pris och att jag får det för mitt författande är hedrande. Det värmer mig verkligen att det Ted och jag åstadkommit finns med och uppskattas av så många.”

Kenneth Gärdestad kommer att vara på plats under Taube-spelen i sommar för att ta emot priset. Prissumman är på 50.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer