Här firar de Kennethdagen med egen nationalsång: ”Ska vara roligt”

Uppdaterad
Publicerad

Skönsång, prisutdelning och bastu är det som står på schemat när svenska Kenneth-klubben i Göteborg traditionsenligt ska fira sin namnsdag. Men viss oro finns över att namnets popularitet verkar dala.

– Tänk er för, ge grabben namnet Kenneth säger Kenneth Alvén, medlem i klubben.

Den 22 mars firas Kennethdagen runt om i Sverige, bland annat i Göteborg där lokalföreningen Framsidan höll årsmöte. Men förutom firande med skönsång och utnämnandet av årets Kenneth finns också ett växande orosmoln: inte många nyfödda får namnet Kenneth.

– Det är klart att det finns en risk att antalet medlemmar minskar, säger Kenneth Alvén.

Enligt SCB heter drygt 26 000 män i dag Kenneth i förnamn, men knappt hälften har det som tilltalsnamn. Snittåldern är drygt 61 år.

Klubben snart 30 år

Föreningen Svenska Kennethklubben startades 1993 av ett par stycken Kenneths i Sundsvall. Till en början firades Kennethdagen 29 april men när almanackan fick justeras 2001, fick även klubben ändra sitt årsmöte och firande till den 22 mars varje år.

Syftet med klubben är att ta vara på Kenneths “väl och ve”. Och att ha trevligt tillsammans.

– Vi bastar, har ölprovningar och äter god mat, säger Kenneth Alvén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.