En man i 40-årsåldern i Falköping bands fast medan två män försökte stjäla bitcoins från hans dator. Foto: TT

Killar låtsades mäta el – rånade man i Falköping på kryptovaluta

Uppdaterad
Publicerad

Männen i tjugoårsåldern bar västar och bygghjälmar när det knackade på dörren till en bostad i Falköping. Männen utgav sig för att jobba i området som elmätare. Nu döms de till fängelse för ett brutalt rån där en man slogs ned och bands fast.

I december förra året blev en man i 40 årsåldern rånad i sitt hem i Falköping. Fyrtioåringen blev nerslagen och tvingad att ta fram sin dator eftersom gärningspersonerna var intresserade av att komma över mannens kryptovalutor – så kallade bitcoins. Mannen blev bunden i sin säng och har berättat att han hotades med kniv.

Kryptovaluta och Pokemonkort

Åklagaren vid Skarborgs tingsrätt yrkade på grovt rån men de totalt fyra gärningspersonerna dömdes för rån i fyra och ett halvt respektive tre års fängelse. Männen som är hemmahörande i Västerås och Stockholm sitter häktade i väntan på att domen ska verkställas.

– Att de var ute efter kryptovaluta var det som stack ut i det här fallet, det har jag nog aldrig varit med om tidigare, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

Männen kom enligt domen i Skaraborgs tingsrätt över sammanlagt drygt 135 000 kronor i kryptovaluta, 12 000 kronor i kontanter och en bunt pokemonkort.

Så fungerar kryptovalutan bitcoin – se i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.