Stora Torp som ligger vid Delsjöområdet i Göteborg. Foto: Per Hallén

Kina kan få bygga konsulat – i Delsjöområdet

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetskontoret föreslår att ett 11.000 kvadratmeter stort kinesiskt konsulat byggs vid Stora torp i Delsjöområdet i Göteborg. Men redan innan förslaget hamnat på politikernas bord kommer starka reaktioner.

För närvarande befinner sig det kinesiska generalkonsultatet i lokaler vid Grönsakstorget i centrala Göteborg. Men ända sedan 2003 har man letat efter nya lokaler –  tillsammans med fastighetskontoret i Göteborg.

– Det är ytterst ovanligt att vi är involverade i att försöka hitta en plats för ett konsulat överhuvudtaget. Men Göteborgs har länge haft starka kontakter med Kina och de sitter relativt trångt i sina lokaler nu, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör.

Och nu har fastighetskontoret lagt fram ett förslag på markanvisning för ett nytt konsulatbygge i det anrika parkområdet vid Stora torp, nära Delsjön.

Det handlar om en konsulatbyggnad på cirka 6.000 kvadratmeter samt ett flerbostadshus på 5.000 kvadratmeter för de anställda vid konsulatet.

”Jag blev förskräckt”

Men planerna har också väckt starka reaktioner.

– Jag blev förskräckt. Jag trodde att området betraktades som någorlunda fredat. Det är en gammal 1700-talspark som egentligen är full av lämningar, säger Per Hallén.

Han bor själv inte i närområdet men han driver en hemsida om Delsjöområdet och dess historia.

– Hela området stängs av och det blir ett utländskt territorium. Det är en av de största entréerna till delsjöområdet. Skolor, förskolor, picknick, orienterare – alla använder det här området, säger Hallén.

Fler oroliga över planerna

Per Hallén har tagit emot flera upprörda reaktioner sedan han skrev om detta på sin hemsida. Även Martin Öbo har fått ta emot flera samtal och mejl från oroliga göteborgare.

Men han menar att det kommer en tid för synpunkter under detaljplansarbetet – om fastighetsnämnden bestämmer sig för att gå vidare med planerna efter sammanträdet på måndag.

– All stadsutveckling leder till någon typ av intressekonflikter. Den här platsen är inget undantag, vi är väl medvetna och välkomnar den diskussion som kommer att komma upp, säger han.

Men varför just Stora Torp?

– Det är mycket som ska sammanvägas och det har skiftat över tid. Platsen måste vara stor, för det är en förhållandevis stor etablering. Det ska inte ligga allt för långt från centrum, eftersom att det även bedrivs konsulära ärenden där. Och det måste finnas möjligheter att ta sig dit via kollektivtrafik. Det är inte lätt men den här platsen tror vi på som markägare, säger Martin Öbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.