Geelys ordförande Li Shufu. Foto: TT

Kinesiska Geely köper Volvoinnehav

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska Geely blir nu storägare även i det andra Volvo. Geely köper hela aktieposten av riskkapitalbolaget Cevian och blir därmed största ägare i lastbilsjätten.

”Dagens tillkännagivande innebär att Cevian Capitals 11 års ägande i AB Volvo är över”, skriver Cevian Capitals grundare Christer Gardell i ett pressmeddelande.

Investeringsfonden Cevians innehav i AB Volvo uppgick till 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna – det största ägandet mätt i kapital och det näst största mätt i röster.

Volvo lastvagnar

Aktien steg

Geely är sedan tidigare ensam ägare av Volvo Cars.

”Vi kommer att stödja AB Volvos styrelse och ledning i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin”, skriver Geely Holdings ordförande Li Shufu i pressmeddelandet.

Volvoaktien steg med en dryg procent till närmare 162 kronor när Stockholmsbörsen öppnade på morgonen.

Nöjd med affären

Christer Gardell och Cevian har under sin tid som storägare i AB Volvo varit stor pådrivare för att förändra AB Volvos struktur där han velat stycka upp koncernens delar i mindre enheter.

– Vi är nöjda med affären annars hade vi inte gjort den. Vi har varit i Volvo i elva år och vi har gjort om Volvo från ett medelmåttigt bolag till det bästa bolaget i branschen, säger Christer Gardell, till TT.

– Vi har inte varit ute och sålt. Vi blev approcherade och det har pågått samtal. Sedan har det intensifierats de senaste veckorna i väldigt konkreta förhandlingar, säger Gardell.

Tjänat miljarder

Enligt Gardell har Cevian tjänat nästan 20 miljarder kronor på det totala innehavet i Volvo. Och det är tydligt att Gardell är nöjd.

– Det har varit en fantastiskt bra investering för oss. Om man översätter det i årlig avkastning så har Volvo avkastat mer än dubbelt mot index per år, säger Gardell.

TT: Det är Volvo Cars ägare som nu köper i AB Volvo, hur tänker du kring det?

-Jag tänker inte så mycket kring det förutom det faktum att de har gjort ett väldigt bra jobb som ägare i Volvo Cars vilket gav oss ytterligare tillförsikt i att lämna över ägandet till Geely. Det är fantastiskt vad som skett med bolaget om man jämför med vad som skett under Fords ägande. I övrigt gör vi inga reflektioner, säger Gardell.

Största ägare sett till röstandel är fortsatt Industrivärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volvo lastvagnar

Mer i ämnet