Vovo och Geelys grundare Li Shufu. Foto: TT

Uppgifter: Kinesiska staten storägare i Geelys Göteborgsbolag Cevt

Uppdaterad
Publicerad

Inför Volvo Cars börsnotering var moderbolaget Geelys kopplingar till den kinesiska staten omdiskuterade. Nu avslöjar Göteborgs-Posten att Kina är storägare i Geely-bolaget Cevt, som utvecklar teknik åt Volvo Cars.

Cevt utvecklar teknik åt Volvo Cars och Geely och har en stor verksamhet vid Lindholmen Science Park i Göteborg. Namnet är en förkortning för China-Euro Vehicle Technology och har nära 2000 anställda, de flesta i Göteborg.

Tidigare i höstas börsnoterades Volvo Cars som ägs av Geely och en del av debatten inför noteringen handlade om det kinesiska inflytandet.

Nu avslöjar Göteborgs-Posten att Cevt till stor del alltså ägs av den kinesiska staten.

Tidningen har granskat det kinesiska bolagsregistret och har hittat kopplingar till den kinesiska staten via två bolag som heter Hubei Jiyun Yangtze River Industry Partnership och Xi'an Jixiang Automobile Industry Partnership. Enligt GP är den kinesiska staten ägare till dessa bolag, som i vidare led är delägare till Cevt.

Vill inte kommentera

När GP när konfronterar Volvo cars vd Håkan Samuelsson om ägarförhållandena svarar han kort.

– Vi måste titta på den frågan.

Volvo Cars säger till SVT Nyheter Väst att det inte finns några skäl att kommentera kopplingar mellan deras huvudägare och andra företag eller organisationer.

– I prospektet som presenterades inför börsnoteringen finns alla för Volvo Cars relevanta ägarförhållanden och övriga kommersiella relationer redovisade, säger Magnus Holst, presstalesperson på Volvo Cars.

Men finns det några fel i det Göteborgs-Posten skriver?

– Vi hänvisar återigen till det som finns i prospektet.

Stefan Lundin är talesperson på Geely. Han säger till Dagens Industri att Cevt inte längre har något statligt kinesiskt ägande. I juni flyttades bolaget in i nystartade bilmärket Zeekr. När Di frågar om det statliga ägandet alltså är helt borta, svarar Stefan Lundin:

– Ja, i Cevt är det det. Att vi sedan har institutionella investerare i andra sammanhang är inget konstigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer