Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kirsten Gruvberger, 87, är besviken. Hon blev lurad på nästan 3 000 kronor. Foto: SVT

Kirsten, 87, blev lurad – 80 polisanmälningar mot turnerande guldhandlare

Uppdaterad
Publicerad

Kirsten Gruvberger, 87, såg chansen att dryga ut pensionen.

Hon sålde sina gamla silvermynt till en ambulerande guldhandlare som tog emot på stadshotellet i Lidköping – men de utlovade pengarna kom aldrig.

– Jag känner mig dum. Jag är både ledsen, arg och besviken, säger hon.

Kirsten Gruvberger fick en lapp i brevlådan med en uppmaning om att komma till ett hotell i Lidköping i början av april och sälja sina guld- och silversmycken. Lappen innehöll löften om ”bästa pris i Sverige” och betalning på plats, Swish eller kontant.

Kirsten såg en möjlighet att sälja av de silvermynt hon fått av sin morfar och dryga ut pensionen.

– Det skulle vara väldigt bra att få lite extrapengar eftersom jag har mycket utgifter just nu.

Lurad på nästan 3 000 kronor

Hon visade upp mynten för mannen och de kom överens om en ersättning på 2 855 kronor. Pengarna skulle komma via banköverföring, men tre veckor senare har pengarna ännu inte kommit.

– Han var otroligt social, tillmötesgående och öppen. Jag kände förtroende för honom med en gång, säger Kirsten Gruvberger.

Hon är knappast ensam.

80 polisanmälningar

Polisen i regionerna Väst och Syd har fått ett 80-tal anmälningar och företaget har dykt upp på stadshotell och konferensanläggningar runt om i Småland, Halland och Västra Götaland.

– Folk har lämnat ifrån sig sina guld- och silverföremål, sedan har försäljarna sagt att det inte går att föra över pengar eller att det varit något tekniskt strul. Sedan har man fått ett kvitto och sedan har man aldrig fått några pengar, säger Cecilia Svensson på bedrägerisektionen vid polisen.

Företaget ägs av en person i Göteborg som SVT Nyheter Väst förgäves har sökt. Polisen vill inte svara på om mannen bakom bolaget är brottsmisstänkt.

En person gripen

Under fredagen kunde polisen meddela att en person gripits i härvan.

– Vi har haft ett intensivt skede i utredningen de senaste dagarna och försökt se samband mellan de här polisanmälningarna som gjorts och det har resulterat i att vi kunnat frihetsberöva en person, säger Anton Molin, gruppchef bedrägerisektionen i väst.

Finns det fler misstänkta?

– Vi vill ha så gynnsamma förutsättningar som möjligt i ärendet framåt så jag kan inte gå in på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.