Foto: TT

Kisskonsert smällde för högt – bröt mot bullernivåer

Publicerad

Pyrotekniken smällde så högt vid Kiss-konsert i Scandinavium att den bröt mot riktvärdet för maximalt ljud. Allvarligt anser miljöförvaltningen i Göteborg.

– Forskning visar att barn är extra känsliga för höga ljud därför är kraven skarpare när även barn under 13 år får vistas i lokalen, säger Anna Ryberg Henriksson, enhetschef hälsoskydd.

Det var den 10 maj som rockgruppen Kiss spelade inför ett utsålt Scandinavium. 11.117 personer hade löst entré till konserten som var öppen för alla åldrar. Just det faktumet gjorde att konserten bröt mot Folkhälsomyndighetens riktvärde för maximalt ljud.

För konserter där barn upp till 13 år har tillträde är det 110 decibel som är tillåten nivå för maximalt ljud. Men i samband med att fyrverkeripjäser sköts av kom ljudet upp i 115 decibel.

– Musiken klarade ljudnivåerna men inte pyrotekniken, säger Anna Ryberg Henriksson, enhetschef på miljöförvaltningens hälsoskydd i Göteborg.

Kan ge hörselskador

För personer över 13 år är riktvärdet för maximalt ljud 115 decibel. Hade inte barn haft tillträde till konserten hade alltså pyrotekniken inte varit något problem. Men att de tillåtna ljudnivåerna nu överskreds anser miljöförvaltningen är allvarligt.

–  När det gäller maximal ljudnivå kan det räcka med väldigt kort tid för att det ska ge hörselskador, där kan man aldrig acceptera en överträdelser, säger Anna Ryberg Henriksson.

– Folkhälsomyndighetens riktvärden finns för att skydda barn, ungdomar och vuxna från att få hörselskador, därför är det viktigt att de följs.

Tar det på allvar

Ansvaret för att se till att reglerna för ljudnivåerna följs ligger på Got Event tillsammans med Live Nation som arrangerade konserten. Det var också Got Event som själva upptäckte överträdelserna vid ett egenkontrollprogram.

– Det är så klart inte bra. Vi värnar våra besökares hörsel och vill naturligtvis inte att riktvärdena ska överskridas, säger Maria Broberg, hållbarhetsansvarig på Got Event.

I sitt yttrande till miljöförvaltning skriver Got Event att de tar det hela på stort allvar och arbetar aktivt för att rätta till brister avseende hörselskadliga ljudnivåer. Bland annat kommer ett utbildningsmaterial bli obligatoriskt för alla evenemangsledare.

– Vi gör alltid egna kontroller av ljudnivån i arenan under evenemang för att direkt kunna meddela artistens ljudtekniker vid överskridna riktvärden. Detta brukar fungera väldigt bra, säger Maria Broberg.

Oklart om sanktioner

Det finns inga uppgifter om att någon konsertbesökare ska ha fått några hörselskador. Om det blir några sanktioner för Got Event är ännu inte bestämt.

Har ni fått några klagomål från besökare angående ljudet?

– Nej, inte om att det varit för högt. Däremot har vi fått synpunkter om att ljudet kunde varit högre, säger Maria Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.