Ulf Kamne (MP). Foto: TT/SVT

Klart med 400 nya flyktingbostäder

Publicerad

Nu har byggnadsnämnden beslutat om att bygga över 400 nya tillfälliga bostäder för flyktingar i Göteborg. – Det känns bra att kunna gå vidare med detta, säger Ulf Kamne (MP).

Ursprungligen var det tolv områden som kunde bli aktuella för temporära bostäder för flyktingar i Göteborg. Antalet reducerades dock efter en häftig debatt under våren och Fastighetsnämnden godkände därefter sex platser. Av dem har bygglovsansökan skickats in för tre.

Den ansökan som först trillade in, som gäller området i Askimsviken, har nu byggnadsnämnden tagit beslut om. På tisdagen röstade en majoritet – bestående av de rödgröna, Liberalerna och KD – för att låta det kommunala bolaget Framtiden bygga 57 lägenheter i området. Moderaterna var emot.

– Det kommer nu byggas 57 tillfälliga lägenheter i Askimsviken, säger Ulf Kamne (MP), byggnadsnämndens ordförande.

350 bostäder i Rambergsstaden

På sammanträdet togs också beslut om att bevilja det privata bostadsbolaget Prime living att bygga 350 temporära bostäder på Herkulesgatan nedanför Ramberget på Hisingen. De rödgröna som är i majoritet röstade för. Alliansen ville bordlägga ärendet med hänvisning till att det tidigare finns ett bygglov på platsen som överklagats och väntar på dom från Högsta domstolen.

– Alliansen ville bordlägga i väntan på domen men den kommer inte förrän om minst ett år. Vi ville inte vänta på det.

Tittar på ytterligare platser

Bostäderna på Herkulesgatan har varit aktuella sedan något år tillbaka. Tanken var först att man skulle bygga studentbostäder, men nu står det klart att det blir bostäder för nyanlända. Stadsbyggnadskontoret tittar också på möjligheten att bygga på ytterligare platser men det är för närvarande oklart vad som blir av.

Bakgrunden är att Migrationsverket räknar med att 880 flyktingar kommer anvisas till Göteborg under 2016. Prognosen för 2017 ligger på runt 1500 personer.

– Det finns baksidor med att bygga tillfälligt men den stora fördelen är att man komma fram fortare. Om det ska flytta 880 personer till Göteborg måste vi göra vårt bästa för att försöka ordna bostäder, säger Ulf Kamne.

Läs också: Efter brandhot – flyktingbostäder byggs i cement

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Väst
Mer Nyheter