Tanken är att i första hand kunna leverera lokalt producerad biogas från Biogas Brålanda och Trollhättans Energi.
– Vi anser att utbyggnaden stagnerat det senaste året och att etableringen av biogasanläggningar på mindre orter inte gått som förväntat trots regeringens vision om att nå en fossiloberoende fordonsflotta till 2030, säger Dennis Staaf, vd för BRC Sweden.
Valet av tankställen har skett i samarbete med Fyrbodals kommunalförbund. Kostnaden för de fyra biogasanläggningarna kommer ligga på mellan 12 och 15 miljoner kronor. På sikt vill man leverera 800 000 kubikmeter per år i samarbete med Trollhättans energi och Brålanda biogas.
– Vi vill i första hand sälja lokalt producerat bränsle. Annars måste vi köpa in från annat håll, säger Dennis Staaf.
Jordbrukare producerar för fullt
Biogas Brålanda producerar i dagsläget 1,2 miljoner kubikmeter biogas per år.
– Det här är en fantastisk möjlighet. Brålanda biogas har i dagsläget inte kapacitet att leverera mer. Men får vi signaler om en starkare efterfrågan måste vi bygga fler biogasanläggningar, säger jordbrukaren Per-Olof Hilmér, styrelseledamot Brålanda Biogas, som själv har fyra biogasbilar i familjen.
Brålanda Biogas levererar idag 80 procent av sin produktion till Trollhättans Energi, tio procent till tankstationen i Brålanda och återstående tio går till Dahlbergs slakteri i Brålanda.
– Det känns bra att efterfrågan finns och att Brålanda Biogas tillsammans med jordbrukarna kan skapa ett kretslopp i Dalsland, säger Per-Olof Hilmér.
– Mycket talar för biogasbilar som ett alternativ till elbilar i framtiden både för privatpersoner, företag och kommuner, konstaterar Dennis Staaf.