I tio års tid har forskarna på Göteborgs universitet hoppats på att de skulle få en egen undervattensfarkost. Efter ett stort stipendie från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har det blivit verklighet. I två år har de sedan arbetat med att välja farkost och system som ska passa för deras ändamål och under torsdagseftermiddagen blev det klart.
– Vi har precis skakat hand på det, säger säger Anna Wåhlin, professor i oceanografi på Göteborgs universitet.
Ta sig till omöjliga platser
Valet föll på på en undervattensfarkost som är obemannad och autonom utbåt som är utrustad med en rad instrument och sensoer för att kunna både kartera havsmiljön men också mäta havets kemi, fysik och biologi. För forskarna på Göteborgs universitet betyder tillskottet också att de kan ta sig till platser där ingen tidigare har varit. Till exempel under den 500 meter tjocka isen i Antarktis eller under Arktis havsis.
– Det är miljöer som man tidigare inte kunnat nå där vi inte vet var det finns för liv, säger Wåhlin.
3.000 meters djup
Den nya undervattensfarkosten kommer att kunna gå ner på 3.000 meters djup och ha en räckvidd på cirka 200 till 300 km. Navigationssystemet gör också att den klarar att köra långa sträckor trots att det tidigare varit svårt att få signaler från gps eller satelliter för att veta den exakta positionen.
– Farkostens rut programmeras innan den sänks ner och den har en artificiell intelligens och kan själv undvika oförutsägbara hinder. Man har kommunikation med den upp i upp till fem kilometer, utanför det sköter den sig själv.
Undersöka klimat
Den är också utrustat med en kamera som gör att den kan kartera stora delar av havsbotten. Men också sonar som tränger igenom havsbotten som gör att forskarna kan se bakåt i tiden.
– Den informationen kan användas för att säga hur klimatet har ändrats under historien och hur iskanten flyttat. Dessutom kommer den att ha toppmodern utrustning för att mäta bland annat havsströmmar, temperatur, koldioxid, klorofyll, nitrat och syre.
Nu väntar förberedelser för att den ska kunna sjösättas.
– Om ungefär ett år ska den levereras och då ska vi ha dop, säger Anna Wåhlin