Så här blir Göteborgs nya spårvagnar. Foto: Bombardier

Klart: Så här ser Göteborgs nya spårvagnar ut

Publicerad

Nu är det klart hur Göteborgs nya spårvagnar kommer att se ut. De börjar tillverkas nästa år och ansvariga på Göteborgs spårvägar säger att man lagt ”oerhört mycket energi på både funktion och design”.

Efter alla turer med de italienska spårvagnarna blev det förra året klart att Göteborgs spårvägar hade skrivit kontrakt med den kanadensisk-tyska tillverkaren Bombardier transportation.

Förra året visades de första bilderna på hur de nya vagnarna skulle se ut. Nu har Göteborgs spårvägar tillsammans med Bombardier uppdaterat designen.

– Vi fick mycket klagomål efter de första bilderna, många tyckte att den såg ut som en buss. Nu har vi gjort den mycket snyggare, även om det så klart är upp till betraktaren, säger Mårten Ignell, projektchef på Göteborgs spårvagnar.

Så här såg första förslaget ut:

Första versionen av Göteborgs nya spårvagnar. Foto: Bombardier

Modell över hur spårvagnen slutligen kommer att se ut:

Så här blir Göteborgs nya spårvagnar. Foto: Bombardier

De nya vagnarna kommer att tillverkas i Berlin med start nästa år. Enligt Ignell är det resultatet av ett mödosamt arbete som nu tar form.

– Vi har lagt oerhört mycket energi på både funktion och design. Vi är mycket nöjda med resultatet, säger han.

De italienska spårvagnarna har rostat och krånglat sedan starten. I somras avgjordes en tvist mellan Göteborgs spårvägar och den italienska tillverkaren Ansaldobreda, en tvist som föll till Göteborgs spårvägars fördel.

Med de nya vagnarna tror man att problemen är historia.

– Vi har känt en stor press. Det som hände får aldrig hända igen, den här vagnen ska funka i ur och skur, säger Mårten Ignell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.