Erik Nord, polischef i Storgöteborg, välkomnar nu beslutet om ordningsvakter innanför vallgraven i Göteborg. Han ser stora möjligheter framöver. Foto: SVT

Klartecken för ordningsvakter i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer blir det ändå ordningsvakter innanför Vallgraven – något som Göteborgs stad ville ha men där polismyndigheten först satte sig på tvären. Nu hoppas polischefen Erik Nord på förändrad lagstiftning där ordningsvakter kan fungera som en stödorganisation.

– Strid och strid, men det har varit lite av en boxningsmatch, också inom polisen där vi haft lite olika bilder av det här, säger Erik Nord efter beslutet från den egna myndighetens rättsenhet.

Anledningen till att han och andra motsatte sig tanken från början är att lagen om ordningsvakter är en undantagsbestämmelse. Förordnanden om ordningsvakter ska alltså gälla vid speciella tillfällen. Men stadens politiker ville ha ordningsvakter som rutinmässigt patrullerar allmänna platser i centrum i förebyggande syfte – alltså en mer generell tillämpning.

Staden överklagade

När polismyndigheten sa nej överklagade staden.

– Så efter sommaren förra året gick jag upp till Axel Josefson (M), för dom var ju inte nöjda med att vi sagt nej, berättar Erik Nord.

Polischefen föreslog en gemensam beredning och en justering av ansökan, där polisen i praktiken skulle bestämma vad ordningsvakterna skulle göra, var de skulle vara etc.

– Vi vill ju inte få en massa omhändertagna fyllerister som egentligen inte är det stora bekymret, men som vi behöver avdela resurser för att transportera, förklarar Erik Nord.

Nytt beslut

Sedan blev det ytterligare några turer både på nationell nivå och med den egna rättsavdelningen innan beslutet fattades igår.

– Jag blev väldigt nöjd, för nu får vi chansen att prova detta ett år, och sen kanske det kommer en ny och bättre lagstiftning, säger Erik Nord.

Beslutet från rättsenheten ger många möjligheter, tycker han:

– Inför tjänstgöringen kan det till och med bli så att ordningsvakterna får utsättning tillsammans med oss. Så nära vill vi ha dem. Vi kan berätta vilka problem vi vill fokusera på.

Stödorganisation

Ordningsvakterna avlönas av de bolag som kommunen köper tjänsterna från. Men Erik Nord är inte främmande för att polisen senare kan sätta ihop en specialutbildning och själva anställa ordningsvakter. Dessa skulle då fungera som en stödorganisation.

– De skulle kunna sköta en hel del handräckningstransporter, bevakningsuppdrag och ordningshållning. Och ur den gruppen skulle vi efter några år kunna rekrytera duktiga blivande poliser, funderar han.

Finns det inte en risk att man skapar ett A-lag och ett B-lag inom polisen då?

– Ordningsvakter har två veckors utbildning, poliser har två och ett halvt år. Det är klart att det är skillnader i kompetens. Men å andra sidan ska ordningsvakterna bara användas till en liten del av polisuppdraget, säger Erik Nord.

Flera andra kommuner har redan infört ordningsvakter, här ett exempel från Örebro:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.