Klätterbaronen intar Angereds teater Foto: SVT

Klätterbaronen intar Angereds teater

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett bråk med familjen försvinner han upp bland trädkronorna och lever flera hundra år där. Den italienska klassikern följer historien från 1700-talet fram till idag och tecknar ett grymt världskrig. Premiären på Angereds teater är kusligt i samklang med tiden – kvällen före nazistdemonstrationen.

”Jag ska aldrig mer komma ner!” skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna tar det för en spontan reaktion, ett tillfälligt barnsligt uppror. Men Cosimo som svär att aldrig mer nudda marken håller sitt ord!

– Det här är en berättelse som rymmer så mycket. Både vad gäller uttryck, historien och kostym, säger Öllegård Grundstroem som är regissör och instruerar och berömmer de fyra skådespelare som har stora register att fylla i pjäsen vid en av de sista repetitionerna.

Trädkrona av 3 kilometer rep

Det är första gången pjäsen spelas på Angereds teater och den bygger på boken Klätterbaronen från 1957 skriven av Italo Calvino. Boken är en klassiker inom italiensk litteratur. Trädkronan som fyller hela scenen en bit upp i luften har byggts av 3 kilometer hamparep och den spelar en viktig roll.

Resten av livet lever Cosimo uppe bland träden, och från hög höjd iakttar han det vanliga livet. Snart sprids ryktet om den märkliga ”trädbaronen” bland allt fler. Inte bara livet rullar på utan också tiden flyter samman från ett 1700-tal via Romantiken till 1939 och en tid där Cosimo får sin världsbild förändrad. Han möter människor på flykt.

– Det blir ett uppvaknande och världen från 1700-talet fram till dess har ju förändrats väldigt mycket, säger Fredrika Byman Moberg som spelar pojken och har en bakgrund som dansare och vigt rör sig uppe i trädkronan.

Får hjärtklappning av vissa tankar

Föreställningen slutar i framtiden eller rättade sagt nästa år 2018 – med ett framtidshopp.

– Klätterbaronen lär sig några arabiska ord och ser nutidens flyktingar kunna återvända, säger Öllegård Grundstroem och berättar att hon får hjärtklappning av att tänka på att de delar i pjäsen som berör nazismen spelas kvällen före demonstrationen och fortsätter.

– Många har något att lära av berättelsen.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer