Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Hessle, forskare på SLU i Skara, om bästa sättet att handla klimatsmart! Foto: TT och SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klimat och hållbarhet viktigast bara för ett fåtal vid matinköp

Uppdaterad
Publicerad

När vi konsumenter handlar mat är miljö och hållbarhet allra viktigast bara för ett fåtal. Det visar en ny undersökning från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Viktigast för konsumenterna är i stället bra kvalitet och att maten är billig och svensk.
– Miljö har inte kommit upp än som en av de absolut viktigaste faktorerna, trots att vi hör mycket om klimat och miljö, säger Mats Wiktorsson, innovationsrådgivare på SLU Holding.

I dag handlar förstås många klimatsmart i matbutiken, eller?

Nej, i verkligheten är det bara några enstaka som prioriterar miljö och hållbart klimat högst vid matinköp.

När SLU Holding, som är ett bolag knutet till SLU, undersökte hur 400 svenskar verkligen väljer i matbutiken så visar det sig att bara några enstaka prioriterar miljö- och hållbarhet högst vid matinköp. I topp ligger istället bra kvalitet, svenskt och billigt.

Miljö och hållbarhet hamnar sist av nio kriterier.

Kunskapsbrist

Ett annat resultat i undersökningen kan delvis förklara detta. 60 procent anser nämligen att deras kunskap om matens miljö- och klimatpåverkan är begränsad.

– Många vill ha en bättre kunskap. De vill förändra sina matvanor, men vet inte hur de ska göra, säger Mats Wiktorsson.

Forskarna på SLU i Skara konstaterar att det är svårt – ett bra val ur en miljösynpunkt, kan vara dålig ur en annan – t ex i köttproduktion. Vi möter SLU-forskaren Anna Hessle bland stutar på SLU:s försöksgård Götala utanför Skara.

– Ett exempel på det är nötkreatur som kan tillgodogöra sig gräs som inte människan kan äta, så det är ett ju väldigt bra resursutnyttjande. Men samtidigt, när idisslarna utnyttjar den här foderresursen, så rapar de upp en massa metan som är en växthusgas, som ger en klimatpåverkan som är negativ, säger Anna Hessle.

Hur göra ”rätt”?

Komplicerat att välja klimaträtt, alltså. Men hur menar forskarna då att jag ska göra om jag vill välja klimaträtt?

– Det är ju väldigt svårt att sätta sig in i allting. Men vill man göra det enkelt för sig så tycker jag att man ska gå på grundregeln att äta svenskt, säger Anna Hessle.

– För det är så att svensk mat generellt sett har en lägre negativ miljöpåverkan per kilo produkt, jämfört med import. Det är att göra det enkelt för sig och tydligt.

Ljuspunkter

Men det finns tecken på att folk är beredda att förändra sina matinköp.

– Både förvånande och glädjande är ju att varannan person i undersökningen sa sig verkligen vilja förändra sina matvanor på ganska kort sikt för klimatet och miljöns skull, säger Mats Wiktorsson.

För att öka insikten om vad får våra val får för konsekvenser för miljön tar SLU nu fram ett mat- och klimatspel för gymnasieelever.

Fotnot: Undersökningen bygger på så kallad statistisk relevans vilket innebär att drygt 400 slumpvis utvalda svaranden deltar. Enligt Mats Wiktorsson ger resultaten ”en mycket stark indikation och mycket troligt gällande för hela målgruppen”.

SLU Holding

Visa

SLU Holding är ett bolag knutet till SLU som arbetar för att sprida kunskap från universitetet så att det skapar nytta i samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet