Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera fartyg kunde inte lämna eller anlända till Göteborgs hamn under fredagsmorgonen – då aktivister i kajaker blockerade farleden. Ragnhild Larsson är en av aktivisterna. Stefan Sjöberg, pressansvarig i Göteborgs hamn, förstår aktivisterna. Foto: SVT

Klimataktivister blockerade väg i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen larmades polisen till Hisingen i Göteborg då 50 till 100 klimataktivister blockerat en väg.

– Vi kommer dit och beordrar dem att att skingra sig och avbryta demonstrationen, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Det var arga bilister som larmade polisen 06.30 på fredagsmorgonen då klimataktivister blockerade vägen in till Preem.

– Det har inte påverkat oss. Verksamheten bedrivs som vanligt, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

Kommer ni att vidta särskilda åtgärder under dagen och inför helgen?

– Vi tar säkerheten på största allvar för våra anställda och runt våra anläggningar som är skyddsobjekt, säger Dani Backteg.

En person omhändertogs och är dessutom misstänkt för att ej hörsammat ordningsmakten. Personen släpptes senare.

Blockerar trafik i hamnen

Senare på fredagsmorgonen fick sjöpolisen rycka ut till Skarvikshamnen där en grupp aktivister befann sig ute på vattnet. En person hamnade i vattnet då en kajak välte och fick räddas av sjöräddningen.

– Läget just nu är att det är ett antal kajaker här och en segelbåt. De genomför någon typ av aktion, säger Frans Dahlén på Sjöpolisen till SVT Väst klockan 09.30.

Påverkar flera fartyg

– Det handlar om ett par fartygsom påverkas som skulle gå vid den här tiden, som är stand by justnu. Prioriteten är säkerheten för alla inblandade, både för de sompadlar och trafiken runt om kring, säger Stefan Strömberg,pressansvarig för Göteborgs hamn.

Aktivisterna själva uppger att de är i hamnen för att blockera tankfartyg från att lämna och anlända till hamnen.

– Vi kräver att politikerna tar sitt ansvar och avvecklar den fossila industrin för att på så sätt framtidssäkra samhället, skriver Annelie Ängdervik som deltar i Extinction rebellions aktion i ett pressmeddelande.

Vid 12-tiden uppgav Göteborgs hamn att fartygen kunde nyttja farleden igen.

– Vi lät dem hållas en stund och sedan gav de upp själva, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.