Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Romina Pourmokhtari (L), klimatminister vill inte utesluta någon typ av el utan välkomna allt som är ren el. Hör henne berätta i klippet ovan. Foto: George Adam/SVT

Klimatministern om Skaraborgs stora elbehov

Uppdaterad
Publicerad

Batterifabriken i Mariestad kommer 2030 att ha ett effektbehov på 400 megawatt. Det motsvarar vad hela Skaraborg använder idag.

– Därför behöver vi både kärnkraften och havsbaserad vind exempelvis för att batterifabriken ska kunna få sin el och också skaraborgarna, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

Elbehovet fram till 2030 är stort i Skaraborg som till dess behöver dubbelt så mycket effekt som idag.

– När man har sådana här stora behov som batterifabriken har då gäller det att man inte är utesluter olika eltyper, menar Romina Pourmokhtari (L).

Sten Tolgfors: Behöver snart tre gånger så mycket el

I hela Västra Götaland behövs enligt landshövdingen snart tre gånger så mycket el som i dag för att säkra sysselsättningen i nya industrier.

– Långsiktigt för vårt län så behöver vi kraftigt bygga ut elproduktionen. I det ligger fantastiska möjligheter, men det visar också mycket som står på spel, säger landshövding Sten Tolgfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.