”En institution i staden”, säger biträdande enhetschef för Stigbergskliniken, Jonny Vilhelmsson – starta klippet för att höra hans tankar om att Stadsmissionen nu ska lägga ned missbruksvården i Göteborg. Foto: Hans Wiklund/SVT

Stigbergsklinikens chef oroas över nedläggningen: ”Hur ska de kunna lösa det?”

Uppdaterad
Publicerad

Han har jobbat på Stigbergskliniken med missbruksvård i 11 år, men snart är det slut. Chefen Jonny Vilhelmsson undrar vem som ska ta över patienterna som gått hos dem.

– Hur ska de kunna lösa det? Den här vården har ändå funnits sen 70-talet. Jag blev förvånad, säger han om att kliniken måste stänga.

I klippet ovan hör du Jonny Vilhelmsson och områdeschefen Johan Skaghammar om sina känslor inför att kliniken stängs.

Eftersom regionen och Stadsmissionen inte kommit överens om nivån på ersättningen för beroendevården har nu kliniken börjat avvecklas. Planen är att säga upp personalen till första november.

– Alla de som jobbar nu hade ju inte en tanke på att sluta. En del är trotjänare som jobbat här länge, säger Jonny Vilhelmsson.

– Patienterna vågar jag inte ens tänka på vad de tänker. De vi pratar med blir ju förtvivlade.

Han har själv sett vilken förändring Stigbergskliniken kan göra för människor.

– De känner sig mänskliga när de kommer hit. Man ser när de kommer för inläggning till avdelningen, hur tyngda de är av dåligt samvete och ångest. Och så efter några dagar så blommar de upp litegrann och mår lite bättre. Den vården blir kanske svår att hitta nån annanstans.

Ekonomin är orsaken

Det senaste femåriga avtalet med regionen går ut till årsskiftet, och det var i den nya upphandlingen man inte kom överens.

– Vi har gått back ett par miljoner per år de senaste två åren, säger Johan Skaghammar, områdeschef för boende och behandling vid Göteborgs stadsmission.

Han berättar att ersättningen per vårddygn, enligt Stadsmissionen, varit för låg. Patienterna har dessutom kommit i mer ojämna intervall de senaste två åren under pandemin. Samtidigt har kliniken haft kvar samma kostnad för personalen. Det här har gjort att verksamheten inte gått runt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.