En person har knivskurits vid köpcentrumet Nordstan i Göteborg. Foto: Niklas Göransson

Knivdådet i Nordstan: Sänkt straff för 46-åringen

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten fick 46-åringen 15 år för mordet i Nordstan i höstas. Nu sänker Hovrätten straffet med mer än hälften och ändrar brottsrubriceringen till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

I oktober förra året knivhöggs en ung man i Nordstan i Göteborg. Mannen vårdades på sjukhus, men dog en vecka efter attacken.

En nu 46-årig man dömdes av Göteborgs tingsrätt för mordet till 15 års fängelse. Men nu sänker alltså Hovrätten straffet till 6 år och 6 månader, och ändrar rubriceringen till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Kan inte säkerställa uppsåt

I sin dom motiverar hovrätten beslutet med att även om 46-åringen var medveten om att de många knivhugg han riktade mot offret var potentiellt dödliga har man inte kunnat säkerställa att det var hans avsikt att döda mannen.

”Det är således inte ställt utom rimligt tvivel att (46-åringen) var likgiltig inför att (offret) skulle dö. Han ska därför inte dömas för att uppsåtligen ha berövat (offret) livet”, skriver Hovrätten i sin dom.

Visat ”särskild hänsynslöshet”

Däremot anser hovrätten att det är bevisat att 46-åringen hade för avsikt att allvarligt skada den yngre mannen. I sitt agerande ska han ha dessutom ha visat en ”särskild hänsynslöshet” då han fortsatte att attackera mannen då han låg försvarslös på marken. Därför fastställs rubriceringen till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.